Članak

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA

Bećirović: ZAVNOBiH je bio velika prekretnica u kompletnoj historiji Bosne i Hercegovine

Bećirović uvjerava da prije ili kasnije u cijeloj BiH mora preovladati jedna nova generacija i političkih djelatnika koji će je čvrsto usmjeriti u pravcu budućnosti, poštujući sve one velike događaje iz naše prošlosti.

Foto: Patria

(Patria) - Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) mjesto je svebosanskog sabiranja, sinteze, mjesto i događaj koji nam govore da u budućnosti izlaz nije u svađama prepirkama i mržnji, već u saradnji, dijalogu, zajedništvu.

Poručio je to danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, nakon što je zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem položio cvijeće na Mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, a u okviru obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.

U obraćanju novinarskim ekipama, Bećirović je uputio čestitku svim građanima BiH, poručivši da svi ljudi u našoj zemlji mogu i trebaju biti ponosni na ovaj veliki praznik.

Bećirović uvjerava da prije ili kasnije u cijeloj BiH mora preovladati jedna nova generacija koja će je čvrsto usmjeriti u pravcu budućnosti, poštujući sve one velike događaje iz naše prošlosti.

Naglašava da je ZAVNOBiH bio velika prekretnica u kompletnoj historiji BiH.

Foto: Patria

Prema njegovim riječima, alternativa ZAVNOBiH-u, toj antifašističkoj skupštini, je bila dva mjeseca poslije - ravnogorski četnički kongres.

- Da nije pobijedila ideja ZAVNOBiH-a, cjelovite BiH, ravnopravnosti svih građana i naroda, pobijedila bi četnička koncepcija koja je predviđala stvaranje "velike Srbije".

Na svu sreću, zahvaljujući antifašistima, BiH je obnovila svoju državnost - dodao je Bećirović.

Potcrtava kako nije tačno da Bosna i Hercegovina nema kontinuitet.

- Čak i Dejton nije mogao da uništi temelje ZAVNOBiH-a, koji je priznao historijske granice BiH, ali i Dejton je potvrdio te granice. ZAVNOBiH je proklamovao ravnopravnost svih građana i naroda, ali i u ovom ustavu je to proklamovano.

Treba imati u vidu da BiH ima svoj višestoljetni kontinuitet kao država i svi mi u BiH, bez razlike na etničku vjersku ili neku drugu pripadnost, možemo biti ponosni na našu domovinu BiH - istakao je Bećirović.

#DanDržavnosti #DenisBećirović #politika #sarajevo #ŽeljkoKomšić #bih