Članak

OBNOVA BH. DRŽAVNOSTI

Podizanjem zastave na Humu, počelo obilježavanje Dana državnosti BiH

Podizanjem zastave i intoniranjem himne na brdu Hum iznad Sarajeva, jutros je započelo obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Foto: Patria

(Patria) - Podizanjem zastave i intoniranjem himne na brdu Hum iznad Sarajeva, jutros je započelo obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Svečanosti na Humu prisustvovali su predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić, kao i predstavnici kantonalne vlasti.

Foto: Patria

Brojne delegacije položile su cvijeće na Spomen-obilježje "Vječna vatra", ali i odale počast šehidima i poginulim borcima na Šehidskom mezarju Kovači i mezaru prvog predsjednika nezavisne Republike BiH Alije Izetbegovića.

Delegacije će posjetiti i Veliki park i Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, a zatim i Spomen-park Vraca.

Foto: Patria

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti - 25. novembar, jedan od najznačajnijih datuma u njenoj hiljadugodišnjoj historiji.

Foto: Patria

Radi se o datumu za koji se veže obnova državnosti Bosne i Hercegovine, kao i ideja moderne i suverene države, zajedničke i nedjeljive domovine svih njenih ravnopravnih naroda i građana.

Foto: Patria

Državnost BiH obnovljena je 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), tadašnjem najvišem bh. političkom, predstavničkom i zakonodavnom organu.

#DanDržavnosti #DenisBećirović #hum #obilježavanje #Predsjedništvo #sarajevo #ŽeljkoKomšić #bih