Članak

ANTONIO GUTERRES

Šef UN-a dao intervju s Antarktika koji se topi uoči globalnog samita o klimi

„Ono što se dešava na Antarktiku ne ostaje na Antarktiku“, rekao je Guterres.

(Patria) - Uoči međunarodnih pregovora o klimi, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres posjetio je Antarktik, gdje se led koji je bio zamrznut milionima godina topi zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, da bi poslao poruku da „apsolutno moramo djelovati odmah“, javio je AP.

„Ono što se dešava na Antarktiku ne ostaje na Antarktiku“, rekao je Guterres.

Osim što odbija puno sunčeve svjetlosti daleko od Zemlje, Antarktik reguliše klimu planete jer njen led i hladne vode pokreću velike okeanske struje. Kada se ogromne količine leda tope, to podiže nivo mora i mijenja stvari poput saliniteta i staništa okeanskih životinja.

Na godišnjoj Konferenciji poznatoj kao COP, nacije bi se trebale okupiti kako bi preuzele i ojačale obaveze u rješavanju klimatskih promjena, ali do sada to nije bilo ni približno dovoljno da uspori emisije koje uzrokuju zagrijavanje.

Guterres boravi u trodnevnoj službenoj posjeti Južnoj Americi. Čileanski predsjednik Gabriel Boric pridružio mu se u službenoj posjeti čileanskoj bazi Eduardo Frei na ostrvu King George. Naučnici i pripadnici čileanske vojske bili su s Guterresom na brodu gdje su promatrali glečere i morske ptice, uključujući pingvine.

Guterres je opisao COP28 koji počinje sljedeće sedmice u Dubaiju kao priliku za nacije da „odluče o postupnom ukidanju fosilnih goriva u odgovarajućem vremenskom okviru“ kako bi spriječili zagrijavanje svijeta za 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskih temperatura.

Naučnici smatraju da je to važno razgraničenje kako bi se izbjegle razorne klimatske promjene za milione ljudi. Ali takvo postepeno ukidanje nije našlo svoj put u sporazumima koji su proizašli iz ovih konferencija do sada, a uticaj kompanija i zemalja za fosilna goriva bio je snažan.

Guterres je rekao da konferencija COP28 također daje nacijama priliku da se posveti više projekata obnovljive energije i poboljšaju energetsku efikasnost postojećih električnih mreža i tehnologija.

Sultan al-Jaber, čelnik Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija, predsjednik je ovogodišnjih pregovora, a šef UN-a je rekao da mu njegove veze sa sektorom daju „veću odgovornost“ da podstakne industriju fosilnih goriva da ulaže u čistu energiju.

"On mora biti u stanju da objasni svima koji su odgovorni u industriji fosilnih goriva, a posebno naftnoj i gasnoj industriji koja ostvaruje opscene profite u cijelom svijetu, da je sada trenutak da se te zarade koriste umjesto udvostručenja. na fosilna goriva”, rekao je Guterres.

Papa Franjo će također biti prvi pontifik koji će prisustvovati klimatskoj konferenciji UN-a, a Guterres je rekao da se „veoma nada“ da će papino prisustvo prenijeti političkim liderima da je „moralni imperativ staviti klimatsku akciju kao apsolutni prioritet i učiniti sve to je neophodno da se pomaknemo sa samoubilačke putanje koju imamo danas.“

#Güterzug #UjedinjeneNacije #svijet