Članak

U PONEDJELJAK SJEDNICA

Cvijanović zatražila da u dnevni red sjednice bude uvrštena informacija o Helezovim navodima

(Patria) - Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović predložila je za narednu sjednicu, koja će biti održana u ponedjeljak, 27. novembra, da u dnevni red bude uvrštena Informacija o navodima ministra odbrane u Vijeću ministara Zukana Heleza o "postojanju određenih paravojnih formacija i kampova na teritoriji Republike Srpske".

U obrazloženju upućenom Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću, Cvijanović je navela da je ministar odbrane iznio u javnost informacije koje se tiču postojanja određenih paravojnih formacija i kampova na teritoriji Republike Srpske, a koji su u službi obuke ljudi u svrhu njihovog vojnog osposobljavanja.

- Takođe, gospodin Helez je u nastavku svog javnog izlaganja o ovoj temi rekao da te ljude obučavaju određeni instruktori porijeklom iz Ruske Federacije, a da se pomenute aktivnosti sprovode pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike srpske. Dalje, ministar odbrane je iznio tvrdnje da se kampovi za obuku ovih formacija nalaze na teritoriji opštine Rogatica, kao i na prostoru planine Maglić bez jasnog preciziranja konkretnog mjesta nalaženja spornih formacija, nakon čega je uslijedio demant iznesenih tvrdnji od političkih funkcionera nadležnih za teritorije koje su označene kao mjesto egzistiranja navedenih kampova - podsjetila je Cvijanović.

Budući da su navedene informacije prouzrokovale opravdano uznemirenje javnosti na teritoriji BiH, a koje se nadovezuju na informacije određenih stranih obavještajnih službi o postojanju terorističkih ćelija na prostoru BiH, Cvijanović smatra da je apsolutno opravdano i neophodno da Predsjedništvo BiH zatraži informaciju po predmetnom pitanju od nadležnih instutucija, a i samog ministra odbrane koji je sporne kvalifikacije prezentovao u javnost.

Cvijanović je u dopisu predložila i zaključak u kojem se navodi da Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, obavezuje ministra odbrane u Vijeću ministara da dostavi cjelovite informacije o navodima iznesenim u javnosti u vezi sa postojanjem paravojnih kampova i formacija na teritoriji Republike srpske.

Predsjedništvo BiH zahtijeva od Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Ministarstva siburnosti, odnosno Agencije za istrage i zaštitu da, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike srpske, u okviru svojih nadležnosti sprovedu istražne radnje s ciljem utvrđivanja tačnog činjeničnog stanja i okolnosti u vezi sa iznesenim tvrdnjama ministra odbrane.

Predsjedništvo BiH zadužuje navedene institucije da tražene informacije dostavi najkasnije u roku od 15 dana od dana zaprimanja ovog zaključka - navela je Cvijanović.

#DenisBećirović #Predsjedništvo #ŽeljkaCvijanović #ŽeljkoKomšić #bih