Članak

POMOĆ

Turska za danas planira evakuaciju povrijeđene i bolesne djece iz Gaze

​(Patria) - Turska planira evakuaciju dijela ranjene ili bolesne djece i mladih ljudi iz Gaze danas u sklopu svoje treće runde evakuacije, izjavio je ministar zdravlja Fahrettin Koca, prenosi Reuters.

Turska je do sada dovela 150 ljudi, uglavnom oboljelih od raka i njihovih pratilaca, iz Gaze kako bi nastavili liječenje. Također je ove sedmice evakuisano je više od 100 Turaka, kiparskih Turaka i njihovih rođaka. Govoreći na aerodromu Esenboga u Ankari, Koca je rekao da je troje bolesne djece iz Gaze dovedeno u Tursku u četvrtak.

On je dodao da će se djeca, dječak od dvije godine, kao i dvije djevojčice od 9 i 10 godina, liječiti u Turskoj. Treća runda evakuacije, koju čini grupa od 50 ljudi, odgođena je zbog problema sa dozvolama za njihovo puštanje na slobodu, rekao je ministar, ali je dodao da su ti problemi sada uveliko riješeni i da zvaničnici rade na završetku priprema.

„Očekujemo da će treća evakuacija biti sutra (petak) i to će biti evakuacija koju će najvećim dijelom činiti djeca i mladi“, rekao je Koca.

„Manje je oboljelih od raka (u grupi), ali će to biti evakuacija uglavnom ranjene djece i mladih ljudi“, rekao je i dodao da niko od 50 osoba sa liste nije u kritičnom stanju.

Ankara je poslala oko 800 metričkih tona humanitarne pomoći, medicinskog materijala, lijekova i medicinskog osoblja u Egipat za stanovnike Gaze. Rečeno je da želi uspostaviti terensku bolnicu kod graničnog prijelaza Rafah sa strane Gaze.

Koca je u četvrtak rekao da mehanizam koordinacije koji se sastoji od turskih, egipatskih i izraelskih zvaničnika radi na identifikaciji odgovarajuće lokacije za terensku bolnicu.

„Tim formiran u koordinaciji Izraela, Egipta i Turske je u Egiptu, posebno za obavljanje terenskog rada. U fazi smo identifikacije lokacije“, rekao je.

#evakuacijaDjece #Turska #Svijet