Članak

BLISKI ISTOK

Katar i Egipat kažu da će primirje u Gazi početi danas

Primirje bi uključivalo sveobuhvatni prekid vatre i na sjeveru i na jugu Pojasa Gaze

(Patria) - Primirje između Izraela i Hamasa u Gazi počeće u petak u 7 ujutro, a prva grupa talaca će biti oslobođena u 16 sati, rekao je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova.

Primirje bi uključivalo sveobuhvatni prekid vatre i na sjeveru i na jugu Pojasa Gaze, rekao je Majed Al-Ansari novinarima u Dohi, dodajući da će Palestinci također biti pušteni iz izraelskih zatvora u sklopu sporazuma, prenosi Reuters.

Prvu grupa talaca koja će biti oslobođena čine 13 žena i djece, rekao je Ansari. „Ako je postojala grupa talaca iz iste porodice, oni će biti pušteni zajedno u ovoj prvoj grupi“, dodao je, rekavši da će ukupno 50 talaca biti oslobođeno tokom četiri dana.

Egipat, koji je pomogao u posredovanju između Hamasa i Izraela, potvrdio je vrijeme početka primirja i da će 13 talaca biti pušteno u popodnevnim satima, dodajući u izjavama svoje državne informativne službe da prima spiskove zarobljenika koje treba osloboditi s obje strane,

Egipat je rekao da će u Gazu dnevno ulaziti 200 kamiona pomoći, 130.000 litara dizela i četiri kamiona gasa. To bi bio napredak u odnosu na trenutne isporuke preko prelaza Rafah, ali i dalje daleko manje od onoga što Ujedinjene nacije i druge humanitarne agencije kažu da je potrebno.

Izrael je rekao da bi primirje moglo trajati duže od četiri dana, sve dok militanti oslobađaju najmanje 10 talaca dnevno. Prva pauza u sedam sedmica starom ratu trebala bi biti popraćena oslobađanjem 50 žena i djece talaca zarobljenih od strane militanata koji su izvršili raciju u Izraelu 7. oktobra, u zamjenu za 150 palestinskih zatočenika iz izraelskih zatvora.

Ansari nije naveo detalje o tome koliko će palestinskih žena i djece biti pušteno iz izraelskih zatvora u petak niti kada će se to dogoditi. On je rekao da Doha očekuje da će ih Izrael osloboditi kao dio ovog recipročnog sporazuma.

Operativna soba u Dohi pratiće primirje i oslobađanje talaca i ima direktne linije komunikacije u realnom vremenu s Izraelom, političkim uredom Hamasa u Dohi i Međunarodnim komitetom Crvenog križa, dodao je.

„Svi se nadamo da će ovo primirje dovesti do šanse da se započne širi rad na postizanju trajnog primirja“, rekao je Ansari.

#Egipat #Gaza #Izarel #Katar #Svijet