Članak

PODLEGLI PRIJETNJAMA

MUP Rs ne može garantirati sigurnost građana koji žele proslaviti Dan državnosti BiH u Banja Luci, zabranili skup SDP-a

(Patria) - Banjalučka Policijska uprava MUP Rs donijela je rješenje o zabrani javnog skupa u organizaciji Gradske organizacije Socijaldemokratske partije BiH, zakazan za 25. novembar u Banjaluci.

Svečana akademija trebala je biti održana u hotelu Mariot od 12 sati, ali je nakon javnih prijetnji i okupljanja gruše građana koji se protive obilježavanju Dana državnosti BiH, policija podlegla pritisku i zabranila skup. To znači da MUP Rs ne može garantirati sigurnost za oko 90 učesnika koliko je trebalo prisustvovati skupu, niti može spriječiti grupu građana da izazovu nemire koji su najavili kontraskup.

Kako se navodi u rješenju MUP Rs procijenjeno je da postoji realna mogućnost da na ovom javnom skupu može doći do većeg ugrožavanja ljudi i imovine, te do ozbiljne opasnosti od nasilja ili do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Policija je zabranila i okupljanje u Mrkonjić Gradu gdje se svake godine okupljaju antifašisti kako bi se prisjetili godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a 25. novembra 1943. godine.

#BanjaLuka #MUPRs #SDP #bih