Članak

TRAŽE I STAV OSA

Košarac traži sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora: Helez tvrdi da u Rs postoje kampovi za obuku paravojnih formacija

Foto: Patria

(Patria) - Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac zatražio je od predsjedavajuće Borjane Krišto da u najkraćem roku sazove hitnu sjednicu Izvršnog obavještajnog odbora povodom navoda ministra odbrane BiH Zukana Heleza o postojanju vojnih kampova za obuku i paravojnih formacija na teritoriji Republike srpske. Helez je ovu tvrdnju izrekao u emisiji Pressing na N1.

"Tražim hitnu sjednicu kako bismo zajedno sa rukovodstvom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH utvrdili istinitost navoda ministra Heleza i dobili zvaničan stav OBA-e BiH", poručio je Košarac, koji je i član Izvršnog obavještajnog odbora.

On je rekao da je njegovo pravo i dužnost da zatraži od nadležnih organa punu informaciju o insinuacijama ministra odbrane.

"Izuzetno je opasno kada ministar odbrane, bez ijednog dokaza, javno iznosi takve tvrdnje na račun Republike srpske. To se može okarakterisati kao raspirivanje nacionalne netrpeljivosti i straha. Takvim postupcima on uopšte ne doprinosi stabilizaciji prilika u BiH", naveo je Košarac.

On je naglasio da je očigledno da Helez svjesno učestvuje u negativnoj kampanji protiv Republike srpske i antiruskoj histeriji, što je potpuno neprihvatljivo ponašanje.

"Njegove tvrdnje da navodne vojne obuke na teritoriji Rs vode Rusi potvrđuju da je Helez preuzeo narative američkog ambasadora Majkla Marfija i drugih stranaca o postojanju malignog ruskog uticaja u BiH, kao i o tome da Republika Srpska zastupa secesionističku i militantnu politiku, što je notorna neistina i nonsens", poručio je Košarac.

#kampovi #StašaKošarac #Vijeceministara #ZukanHelez #BiH