Članak

TENZIJE

Sjeverna Koreja suspendovala vojni sporazum sa Seulom nakon lansiranja satelita

(Patria) - Sjeverna Koreja je saopštila da suspenduje petogodišnji sporazum postignut s Južnom Korejom o smanjenju vojnih tenzija, javio je AFP.

Saopštenje ministarstva odbrane Sjeverne Koreje uslijedilo je nakon što su državni mediji javili da Kim Jong Un pregledava slike američkih vojnih baza na Guamu koje su stigle preko satelita.

Agencija KCNA je saopštila da će satelit započeti zvaničnu izviđačku misiju 1. decembra.
Zbog lansiranja satelita u utorak, Seul je u srijedu pokrenuo djelomično suspendovanje
sporazuma iz 2018. godine, niza mjera uvedenih za smirivanje tenzija na Korejskom poluotoku. Pjongjang je u četvrtak rekao da u potpunosti raskida sporazum.

„Povući ćemo vojne korake, preduzete da spriječimo vojne napetosti i sukobe u svim sferama, uključujući kopnenu, pomorsku i zračnu, i razmjestiti snažnije oružane snage i novu vojnu opremu u regionu duž linije vojne razgraničenja“, saopštilo je ministarstvo, dodajući da „nikada više neće biti vezano“ sporazumom, navodi KCNA.

Washington, Seul i Tokio osudili su lansiranje satelita Malligyong-1. Bio je to treći pokušaj Pjongjanga ove godine da postavi satelit u orbitu i prvi otkako se Kim susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na ruskom kosmodromu u septembru.

Vojska Seula saopštila je da je satelit ušao u orbitu, ali je upozorila da je prerano reći da li radi. Sjeverna Koreja ponovila je u četvrtak da je lansiranje satelita dio „prava na samoodbranu“ i odbacila „ekstremno histeričan“ odgovor Južne Koreje. Optužili su Seul da je stavio dogovor pod opterećenje pojačavanjem vojnih provokacija, rekavši da je sporazum „dugo vremena sveden na samo komad papira“, a odluku Seula da ga djelimično suspenduje nazvao „nepromišljenom“.

Seul „mora skupo da plati svoje neodgovorne i teške političke i vojne provokacije koje su dovele sadašnju situaciju u fazu nekontrolisanosti“, nastavilo je ministarstvo odbrane Pjongjanga.

Uspješno lansiranje stavljanje špijunskog satelita u orbitu poboljšalo bi sposobnosti Sjeverne Koreje za prikupljanje obavještajnih podataka, posebno nad Južnom Korejom, i pružilo bi ključne podatke u svakom vojnom sukobu, kažu stručnjaci.

Washington je rekao da je lansiranje „drsko kršenje“ uzastopnih rundi rezolucija UN-a koje zabranjuju Sjevernoj Koreji da testira balističke tehnologije koje su korištene i u projektilima i raketama za lansiranje satelita.

Čini se da će lansiranje pokrenuti i svemirsku trku na poluostrvu, rekli su stručnjaci, a Seul planira lansirati svoj prvi špijunski satelit preko SpaceX rakete kasnije ovog mjeseca.

#JužnaKoreja #KimJongUn #SjevernaKoreja #Svijet