Članak

PROMJENA VLASTI

Radikalni desničar Geert Wilders bi mogao biti sljedeći nizozemski premijer, vodi antimigrantsku i antiislamsku politiku

(Patria) - Geert Wilders mogao bi postati sljedeći nizozemski premijer nakon izbora u srijedu na kojima je njegova Partije slobode (PVV) odnijela pobjedu, javio je Reuters.

Nakon 25 godina u politici bez funkcije, Wilders bi trebao voditi pregovore o koalicionoj vladi i ima dobre šanse da postane premijer. Izlazna anketa u srijedu uvečer pokazala je da je PVV u vodstvu, deset mjesta ispred najbližeg rivala, koalicije laburista i zelenih Fransa Timmermansa.

„Moraćemo da pronađemo načine da opravdamo nade naših birača, da vratimo Nizozemce kao broj jedan“, rekao je Wilders u svom prvom govoru, dodajući da će „Nizozemska će biti vraćena Nizozemcima, cunami azila i migracija će biti obuzdan.“

Osuđen je zbog diskriminacije Marokanaca nakon skandiranja na predizbornom skupu 2014. godine, kada je pitao publiku žele li više ili manje Marokanaca. Nakon što su pristalice skandirale „Manje!“ on je odgovorio: „Mi ćemo to srediti.“ Kada je 2021. godine Vrhovni sud potvrdio presudu, rekao je da je bio žrtva „lova na vještice“ i narušenog pravnog sistema.

Nakon što je u prošlosti davao oštre komentare protiv Evropske unije, on je ublažio svoj ton tokom predizborne kampanje, dok je pokušavao da svoju stranku uvede u vladu. On će morati da radi sa pro-EU strankama kako bi formirao koaliciju. Ali on se držao svog striktnog antiimigracionog pristupa, dobivši najveću podršku za PVV u svom 17-godišnjem postojanju.

„Sada je dosta. Nizozemska to više ne može izdržati. Moramo prvo da mislimo o svom narodu. Granice zatvorene. Nema tražitelja azila“, rekao je Wilders u televizijskoj debati uoči izbora.

Wildersovi zapaljivi stavovi o islamu doveli su do prijetnji smrću i on je godinama živio pod jakom policijskom zaštitom. On je poslanika Muhameda nazvao „pedofilom“, islam „fašističkom ideologijom“ i „zaostalom religijom“ i želi da zabrani džamije i Kur‛an Nizozemskoj. Njegovi komentari doveli su do protesta u zemljama s velikom muslimanskom populacijom, uključujući Pakistan, Indoneziju i Egipat. U Pakistanu je vjerski vođa izdao fetvu protiv njega.

Samoproglašeni obožavatelj nacionalističkog mađarskog premijera Viktora Orbana, Wilders je eksplicitno protiv EU, pozivajući Nizozemsku da vrati kontrolu nad svojim granicama, da značajno smanji svoje uplate uniji i da blokira ulazak novih članica.

Wilders je više puta rekao da bi Nizozemska trebalo da prestane da daje oružje Ukrajini, jer kaže da je toj zemlji potrebno oružje da bi se mogla braniti. Međutim, nijedna od stranaka sa kojima bi on potencijalno mogao da formira vladu ne dijeli ove ideje.

#Nizozemska #Svijet #desničar