Članak

UOČI DANA ZAHVALNOSTI

FBI istražuje šta se desilo: Automobil eksplodirao na mostu između SAD-a i Kanade, dvoje mrtvih

Foto: Twitter

(Patria) - FBI istražuje eksploziju vozila na graničnom prijelazu Rainbow Bridge između SAD-a i Kanade blizu Niagarinih vodopada kao pokušaj "terorističkog napada", priopćila je američka policija u srijedu. Dvije osobe u vozilu su poginule, a jedan granični policajac je povrijeđen.

Vlasti savezne države New York "pomno nadziru" incident na mostu, a državne agencije su na mjestu događaja, rekla je guvernerka New Yorka Kathy Hochul na platformi X u srijedu.

Lokalni medij WIVB izvijestio je da su sva četiri međunarodna granična prijelaza na zapadu New Yorka zatvorena u srijedu zbog incidenta s vozilom na mostu, prema riječima lokalnih medija. Međutim, te vijesti nisu mogle biti odmah potvrđene.

Policijski timovi u Kanadi "aktivno su se uključili u procjenu situacije", napisao je premijer Ontarija Doug Ford na X-u.

Incident se dogodio na Rainbow Bridgeu dan prije Dana zahvalnosti u SAD-u, jednog od najprometnijih dana u godini.

FBI, policija savezne države New York, američka carina i granična policija su na mjestu događaja i istražuju nesreću. Federalne vlasti pokušavaju doći do nekoliko videa koji incident prikazuju iz više smjerova jer se izjave svjedoka razlikuju.

Mike Guenther iz Ontarija šetao je sa suprugom u blizini Rainbow Bridgea kada je ugledao auto kako "juri".

"Išao je preko 160 kilometara na sat. Jedva smo ga vidjeli koliko je brzo išao", rekao je Guenther lokalnim medijima.

Prema njegovom svjedočenju automobil je jurio prema granici u smjeru Kanade, skrećući kako bi izbjegao drugo vozilo ispred sebe. Vozilo je udarilo u ogradu, kaže Guenther, "i odletjelo u zrak".

"Onda smo vidjeli vatrenu kuglu. Nikad nisam vidio ovako nešto", kaže.

#eksplozija #FBI #Kanada #NewYork #SAD #Svijet