Članak

KO JE IZGUBIO ČIJU PODRŠKU

Ističe Čovićev rok: Nema najavljenih razgovora o Izbornom zakonu sa trojkom, niti finalizacije 'evropskih zakona'

(Patria) - Iako je za ovu sedmicu predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH i to prvo partnera koji čine vlast u Federaciji BiH, a zatim i sa predstavnicima Rs, do sastanka nije došlo. Barem javnost o njemu nije obaviještena. Kratak susret imali su Dragan Čović i Nermin Nikšić u ponedjeljak na obilježavanju Dana općine Neum.

U međuvremenu dogodila se i posjeta generalnog sekretara Jensa Stoltenberga koja je izazvala i trzavice na relaciji SNSD-HDZ BiH. Milorad Dodik zamjerio je predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH Borjani Krišto što na sastanku nije bilo predstavnika SNSD-a i Rs-a. Noć prije Stoltenberg je imao radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH gdje je bila i Željka Cvijanović.

No, iz SNSD-a smatraju da su trebali biti pozvani i na sastanak u Vijeću ministara BiH. Upravo jučer je Dodik najavio da je upitna dalja podrška SNSD-a Borjani Krišto, a isto je danas ponovio Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iako su Čović, ali i lideri stranaka trojke, najavljivali da će do početka decembra biti usvojeni tzv. „evropski zakoni“ i da je finalizacija u toku, pitanje je kako će se dalje stvari odvijati.

Na sjednici Predstavničkog doma PS BiH 20. novembra nije bilo nijednog zakona, a ni na sjednici Doma naroda zakazanoj za 23. novembar nema tih zakona. Riječ je o Zakonu o sudovima BiH, Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Zakon o sukobu interesa, te sporazumu sa FRONTEX-om.

Čelnik HDZ BiH sa Dodikom ima partnerske odnose već godinama, ali je sada nejasno hoće li doći do promjene u odnosima u Vijeću ministara BiH kako su to najavili iz SNSD-a. U isto vrijeme Dodik sve svoje istupe koristi da najavi mirno razdruživanje i secesiju. Na posljednje jučerašnje najave trojka nije reagirala, dok se od Čovića nije to ni očekivalo jer je i sam dao vrlo diskutabilne izjave povodom obilježavanja godišnjice uspostavljanja tzv. HZ HB.

Bio je 13. novembar kada je Čović najavljivao da će se kroz 20 dana dinamizirati pregovori o Izbornom zakonu BiH ali i ostalim zakonima. Bliži se i početak decembra kada će zasjedati Evropsko vijeće gdje bi trebala biti razmatrana situacija u BiH. Nakon što je BiH dobila „uslovne pregovore“ nakon što ispuni određene obaveze, državna koalicija od tada se nije pomakla ni milimetra naprijed.

Sve i ukoliko bi državna koalicija postigla neki dogovor u narednih nekoliko dana, jako je malo vremena da se to usvoji i u Parlamentarnoj skupštini BiH, a naročito uz novonastalu situaciju i najave uskraćivanja dalje podrške Krišto.

#DraganČović #izbornizakon #koalicija #NerminNikšić #trojka #BiH