Članak

FOTOGRAFIJE BORISA TROGRANČIĆA

Kameni most Ovčiji brod u blizini Nevesinja savršeno bi se uklopio u set 'Gospodara prstenova'

Nevesinjsko selo Bratač na popisu je 16 najljepših sela u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta razvoja održivog turizma koji podržava USAID.

Foto: Boris Trogrančić

(Patria) - Nevesinjsko selo Bratač na popisu je 16 najljepših sela u Bosni i Hercegovini, u okviru projekta razvoja održivog turizma koji podržava USAID.

U Brataču se nalazi i kameni most Ovčiji brod - inače nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, izgrađen u 17. stoljeću, na mjestu nekadašnjeg rimskog mosta, i prelazi preko rijeke Zalomke.

- Ova rijeka jedna je od najvećih ponornica u dinarskom kršu, i u Evropi. A kraj mosta se nalaze i ostaci rimskog puta - priča poznati fotograf Boris Trogrančić.

Foto: Boris Trogrančić

Prema njegovim riječima, ovaj bi se most savršeno uklopio u set "Gospodara prstenova".

- Cijelo selo obiluje stećcima, gomilama i gradinama iz ilirskog perioda. Tu se nalazi više od 200 srednjovjekovnih stećaka iz različitih perioda, od kojih su neki izuzetno očuvani - govori Trogrančić, piše Punkufer.hr.

Pojašnjava da horizont sela Bratač okružuju planine Velež i Crvanj.

U Brataču se održava i Nevesinjska olimpijada, još od 1875. godine, i upisana je u listu nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Foto: Boris Trogrančić

Ova manifestacija donosi viteške igre i utrke konja, kao i na desetine raznih takmičenja kao što su navlačenje konopa, bacanje kamena s ramena i brojne druge aktivnosti u kojima je cilj pokazati brzinu, vještinu i snagu - kao i dobro se zabaviti te očuvati tradiciju.

Posjetite li ovo zanimljivo mjesto, možete krenuti dalje u otkrivanje kulturnih i historijskih znamenitosti Bosne i Hercegovine, poput Blagaja, kule Herceg-Stjepana, Mostara, Hutovog blata...

#Nevesinje #BorisTrogrančić #fotograf #Fotografija #BosnaHercegovina #zanimljivosti #magazin1