Članak

INICIJATIVE

SABNOR u BiH traži veći angažman države u rješavanju krize u Palestine

(Patria) - Sa zabrinutošću prateći dešavanja u Palestini, ali i sa ogromnim moralnim kreditom, Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegoivini obratio se Predsjedništvu BiH i Ministarstvu vanjskih poslova BiH sa zahtjevom za snažnije uključivanje naše zemlje u nastojanje da odmah prestane ubijanje, razaranje i progon jednog kompletnog naroda.

U zahtjevu se navodi:

"Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine (SABNOR BiH) snažno osuđuje nastavljanje krvave odmazde koju Izrael provodi nad nedužnim palestinskim stanovništvom u Gazi.

Polazeći od osnovnih vrijednosti i principa svog antifašističkog djelovanja, SABNOR BiH podsjeća na obaveze koje je Bosna i Hercegovina, kao punopravna članica Ujedinjenih nacija, preuzela pristupanjem brojnim međunarodno pravnim instrumentima, naročito onim koji se odnose na osnovna ljudska prava i slobode. To obavezuje našu zemlju da se dosljedno suprotstavlja svim oblicima fašizma koji narastaju u današnjem svijetu, a koji su itekako na djelu na Bliskom istoku i u Gazi.

SABNOR BiH insistira da se Bosna i Hercegovina aktivno angažuje radi postizanja da Ujedinjene nacije i Vijeće sigurnosti dosljedno poštuju svoje instrumente i da konačno pređu sa jezika sile na jezik prava. Imperativ je hitan prekid oružanih akcija Izraela u Gazi koje imaju genocidan cilj i uspostavljanje dijaloga pod okriljem Ujedinjenih nacija radi postizanja pravednog rješenja višegodišnje bliskoistočne krize na relaciji Palestina – Izrael."

#IzraelPalestinaRat #Predsjedništvo #SABNOR #BiH