Članak

KOMENTAR

Išerić: Nemoguće je prihvatiti činjenicu da u ovako teškim vremenima Parlament BiH nije u trajnom zasjedanju!

Piše: Enver Išerić

Šta ja naš nacionalni interes danas? Postavljam ovo pitanje ne samo Bošnjacima. Jer da ga postavljam Bošnjacima pitao bih šta je naš etnički interes? Ali mi nismo samo Bošnjaci. Mi smo istovremeno i Bosanci. A Bosanci su bosanskohercegovački državljani koji svi zajedno čine bosanskohercegovačku naciju.

Zato postavljam pitanje: Šta ja naš nacionalni interes danas?

Danas kada je Bosna i Hercegovina ugrožena možda više nego 1992. godine. Kako? Tako što tada nismo imali izbora. Bili su ugroženi naši goli životi. Ubijani smo sistematski, masovno i planski. Ubijani smo životinjski. Ustali smo i odbranili smo i narod i državu.

Danas Bosnu ne napadaju, još uvijek, oružanom silom. Ali su napadi daleko ozbiljniji i podmukliji nego 1992. godine.

Sve je do u detalje isplanirano. I sve se odvija po planu. Plan je naravno SANU-a iz Beograda. Govori se i radi se o „mirnom razlazu“ Rs, odnosno njenom otcjepljenju i pripajanju Srbiji. Prije toga radilo se na dugogodišnjem pripremanju terena, kako bi se međunarodnoj zajednici prikazalo i kako bi se ista ubijedilo da je Bosna i Hercegovina nemoguća država.

Radili su to direktnim i otvorenim blokadama i napadima na državne institucije i ustavni poredak. I sve ove godine nismo adekvatno odgovorili na te izazove. I došli smo do kraja. Došli smo do raskrsnice. Došli smo do odluke o izboru.

Ili ćemo, zbog vlastitih interesa, očuvanja pozicija, privilegija i zbog varljivog i kratkotrajnog uživanja u „blagodatima“ svojih pozicija, a za koje ćemo jednom poželjeti da ih nikada nismo ni obavljali, mirno posmatrati raspad države u režiji Milorada Dodika, ili ćemo biti odlučni da je branimo.

A, ako ćemo je braniti onda moramo imati odgovor na prijetnje našoj državi. A odgovor se traži u institucijama.

Nemoguće je prihvatiti činjenicu da u ovako teškim vremenima Parlament Bosne i Hercegovine nije u trajnom zasjedanju i da ne traži rješenja i odgovore na rušilačke pohode na našu državu.

Jedan od odgovora na destrutruktivna i rušilačka djelovanja je ukidanje entiteta i povratak na djelovanje po Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, a zbog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava naše države. To je naš VITALNI nacionalni interes danas.

Ne budemo li ga branili i odbranili, sutra nećemo moći odbraniti ni etnički – bošnjački interes, a to je goli opstanak. Ili ćemo na spavanju umrijeti ili ćemo umirući živjeti!

#DejtonskiMirovniSporazum #EnverIšerić #BiH