Članak

PREKID ODNOSA

Južnoafrički parlament izglasao zatvaranje izraelske ambasade

(Patria) - U velikoj mjeri simboličnom potezom i kao odgovor na rat u Pojasu Gaze, južnoafrički parlament glasao je jučer sa 248 glasova za i 91 protiv za zatvaranja izraelske ambasade u Pretoriji i prekida diplomatskih odnosa s Izraelom, javile su agencije.

Međutim, provedba izglasanog ostaje na vladi predsjednika Cyrila Ramaphose. Južna Afrika je 6. novembra opozvala sve svoje diplomate iz Tel Aviva na konsultacije zbog
izraelske agresije na Pojas Gaze, piše palestinska agencija WAFA.

Južna Afrika je također podnijela zahtjev Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu za istragu mogućih ratnih zločina koje je Izrael počinio u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.
Predsjednik Ramaphosa rekao je da njegova zemlja vjeruje da Izrael čini ratne zločine i genocid u Gazi.

„U Južnoj Africi smo, zajedno sa nizom drugih zemalja širom svijeta, proslijedili čitave
ove postupke izraelske vlade Međunarodnom krivičnom sudu, jer smatramo da se tamo vrše ratni zločini, te zahtijevaju istragu od strane sudu“, rekao je.

Južnoafrički gradovi svjedočili su masovnim demonstracijama koje osuđuju izraelsku agresiju i zločine genocida nad Pojasom Gaze. Južna Afrika dugo podržava Palestinu, a vladajuća stranka Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) često to povezuje sa svojom borbom protiv aparthejda.

#JužnaAfrika #Parlament #prekidodnosa #Svijet