Članak

PREMIJER KHASAWENEH

Jordan pojačao prisustvo vojske na granici s Izraelom

(Patria) - Jordan je rekao da je vojska pojačala svoje prisustvo duž granica s Izraelom i upozorio da bi svaki pokušaj Izraela da nasilno potisne Palestince preko rijeke Jordan predstavljao kršenje mirovnog sporazuma, javio je Reuters.

Premijer Bisher Khasawneh rekao je da će njegova zemlja pribjeći „svim sredstvima u svojoj moći“ kako bi spriječila Izrael da provede bilo kakvu politiku masovnog protjerivanja Palestinaca sa Zapadne obale.

Konflikt Izrael i Hamasa izazvao je strahove u Jordanu, gdje živi velika populacija palestinskih izbjeglica i njihovih potomaka. Desničari i ultranacionalisti u sadašnjoj izraelskoj vladi, dugo su zagovarali rješenje izraelsko-palestinskog pitanja protjerivanjem Palestinaca u Jordan.

„Svako raseljavanje ili stvaranje uslova koji bi do toga doveli, Jordan će to smatrati objavom rata i predstavlja materijalno kršenje mirovnog sporazuma“, rekao je Khasawneh, pozivajući se na mirovni sporazum s Izraelom iz 1994. godine, prenijeli su državni mediji.

„Ovo bi dovelo do likvidacije palestinske stvari i nanošenja štete nacionalnoj sigurnosti Jordana“, dodao je.

Jordan ima jake sigurnosne veze s Izraelom. Ali odnosi su naglo pogoršali od dolaska jedne od najdesničarskih vlada u historiji Izraela. „Mirovni ugovor bi bio komad papira na polici prekriven prašinom da Izrael nije poštovao svoje obaveze i prekršio ga“, rekao je Khasawneh.

Svaka prijetnja nacionalnoj sigurnosti Jordana bi „stavila sve opcije na stol“, rekao je
Khasawneh, dodajući da je nedavno raspoređivanje trupa duž granice s Izraelom dio mjera za zaštitu sigurnosti zemlje.

#granica #Izrael #Jordan #Svijet