Članak

ČEKAJU ZELENO SVJETLO

Predsjednik Kipra: Spremni smo da pošaljemo pomoć u Gazu, planiramo izgraditi luku

(Patria) - Kipar je spreman da „odmah“ počne slati velike količine humanitarne pomoći u Gazu u plovilima koja mogu ploviti plitkim vodama kada to dozvole uslovi na tlu, rekao je predsjednik otočke države u istočnom Mediteranu, javio je AP.

Predsjednik Nikos Christodoulides rekao je da je prijedlog njegove zemlje za pomorski koridor od kiparske luke Larnaka do Gaze „jedini o kojem se trenutno raspravlja na međunarodnom nivou“ kao izvodljiv način da se pojača dotok pomoći koja u enklavu dolazi preko Egipta i graničnog prijelaza Rafah.

Planiranje koridora dugog oko 370 kilometara je u suštini završeno, a pomoć može početi stizati kada se proglasi pauza u borbama, rekao je Christodoulides.

Kiparski lider, koji je bio u redovnom kontaktu s izraelskim premijerom Benjaminom
Netanyahuom u vezi s prijedlogom, rekao je da je dobivanje zelenog svjetla za početak isporuka komplikovana, jer zahtijeva pregovore u svjetlu tekućih izraelskih vojnih operacija u Gazi.

„Svi podržavaju ovu inicijativu, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države“, rekao je
Christodoulides.

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat rekao da je njegova zemlja „definitivno naklonjena projektu“.

„Istražujemo to sa svim relevantnim ministarstvima i agencijama u Izraelu“, rekao je Haiat ne navodeći kada bi se koridor sa Kipra mogao otvoriti.

Za transport pomoći koristit će se brodovi plitkog gaza, a Kipar je u kontaktu sa zemljama Zaljeva koje mogu slati takve brodove, rekao je Christodoulides.

"Šta želimo? Želimo da sve bude na svom mjestu, pa kada situacija na terenu to bude dozvolila, možemo krenuti”, rekao je. Srednjoročno, planiranje predviđa izgradnju plutajućeg doka kod Gaze gdje sve vrste brodova mogu istovariti pomoć. Dugoročno, ideja je da se izgradi luka u Gazi, rekao je Christodoulides.

#Gaza #Kipar #luka #pomoć #Svijet