Članak

RUSIJA

Lavrov će o ratu u Gazi razgovarati sa arapskim i muslimanskim šefovima diplomatije u Moskvi

(Patria) - Ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov danas u Moskvi bit će domaćin sastanka na kojem će razgovarati o situaciji u Gazi s ministrima vanjskih poslova članica Arapske lige i Organizacije islamske saradnje, javila je novinska agencija RIA.

U izvještaju RIA-e, koji se poziva na glasnogovornicu ruskog ministarstva vanjskih poslova, nije precizirano koje će zemlje prisustvovati sastanku u Moskvi.

Rusija, koja ima bliske odnose s Izraelom, zauzela je oprezno propalestinsku poziciju od
izbijanja rata oko Gaze, zamjerajući Izraelu zbog civilnih žrtava i ponovno iskazujući svoju dugogodišnju podršku palestinskoj državi, podsjećaju agencije.

Arapski i muslimanski ministri pozvali su u ponedjeljak na hitan prekid vatre u Gazi, kada je njihova delegacija posjetila Peking na prvoj etapi turneje kako bi potaknula prekid
neprijateljstava i omogućila humanitarnu pomoć u razorenoj palestinskoj enklavi.

Delegacija, koja će se sastati sa zvaničnicima svim stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, vrši pritisak na Zapad da odbaci opravdanje Izraela da je samoodbrana akcije protiv Palestinaca.

Zvaničnici koji su se sastali s najvišim kineskim diplomatom Wang Yijem su, između ostalih, iz Saudijske Arabije, Jordana, Egipta, Indonezije, Palestine i Organizacije islamske saradnje.​

#Gaza #Rusija #SergejLavrov #Svijet