Članak

100 MILIONA DOLARA

Američki ministar odbrane posjetio Kijev i najavio dodatnu vojnu pomoć

(Patria) - Američki ministar odbrane Lloyd Austin najavio je 100 miliona dolara nove vojne pomoći Ukrajini tokom nenajavljene posjete Kijevu u ponedjeljak, obećavajući dugoročnu američku podršku usred rastuće zabrinutosti oko održivosti vitalne američke pomoći, javio je Reuters.

Austin je najavio paket pomoći nakon jednodnevnih sastanaka s ukrajinskim zvaničnicima, s najnovijom tranšom koja uključuje protivtenkovsko oružje, presretače za protivvazdušnu odbranu i dodatne sisteme HIMARS.

Austin je, u društvu najvišeg američkog generala u Evropi, fotografisan kako se smiješi i rukuje s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskim. To je bila prva Austinova posjeta Kijevu od aprila 2022.

„Poruka koju vam danas donosim, gospodine predsjedniče, je da su Sjedinjene Američke Države s vama. Ostaćemo s vama na duge staze“, rekao je Austin Zelenskom.

Zelenski je rekao Austinu da je njegova posjeta „veoma važan signal“ za Ukrajinu.

„Računamo na vašu podršku“, rekao je Zelenskiy.

Sjedinjene Države su dale više od 44 milijarde dolara sigurnosne pomoći Ukrajini otkako je Rusija započela invaziju u februaru 2022.

„Mislim da su spremni za borbu zimi“, rekao je Austin novinarima nakon sastanaka. „Oni su uradili sjajan posao prošle godine. Ove godine očekujemo da budu još agresivniji, samo na osnovu onoga što je... predsjednik Zelenskiy rekao“, dodao je.

Putovanje dolazi usred sve veće podjele oko pomoći Ukrajini u američkom Kongresu, s američkim predsjedničkim izborima koji će se održati u novembru 2024. Neki američki zakonodavci daju prioritet pomoći Izraelu, iako američki odbrambeni zvaničnici naglašavaju da Washington može podržati oba saveznika istovremeno.

#pomoć #SAD #Ukrajina #Svijet