Članak

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA

Zelenskiy poručio Ukrajincima da se pripreme za ruske napade tokom zime

(Patria) - Predsjednik Volodymyr Zelensky upozorio je Ukrajince da se pripreme za nove talase ruskih napada na infrastrukturu kako se približava zima i rekao da trupe očekuju napad na istočnom frontu.

Zelenski je izdao svoje upozorenje tokom svog noćnog video obraćanja dan nakon što su ruske snage izvele svoj prvi raketni napad na glavni grad Kijev u nekih sedam sedmica.

„Skoro smo na pola novembra i moramo biti spremni na činjenicu da bi neprijatelj mogao povećati broj udara bespilotnih letjelica ili raketa na našu infrastrukturu“, rekao je Zelenskiy.

„Rusija se priprema za Ukrajinu. A ovdje, u Ukrajini, sva pažnja treba biti usmjerena na
odbranu, na odgovor teroristima na sve što Ukrajina može učiniti da prebrodi zimu i poboljša sposobnosti naših vojnika“, dodao je.

Prošle zime, oko deset mjeseci nakon ruske invazije na susjednu Ukrajinu, Rusija je izvela talase napada na elektrane i druga postrojenja priključena na energetsku mrežu, što je dovelo do nestanka struje u široko razdvojenim regionima.

Ministar energetike German Galuschenko rekao je u subotu da će Ukrajina imati dovoljno energetskih resursa da prebrodi zimu, ali dodao da je „pitanje koliko budući napadi mogu uticati na zalihe“.

Ukrajinski zvaničnici su prošle srijede rekli da je Rusija 60 puta pogodila ukrajinsku
infrastrukturu u posljednjih nekoliko sedmica, što ukazuje da je kampanja napada možda već u toku.

#ruskinapad #VolodimirZelenski #Svijet