Članak

KOMENTAR

U euforiji lažnog uspjeha na EU putu 'trojci' ne smeta ni formulacija 'građanski rat u BiH'!

Piše: A. Čorbo-Zećo

Sve dok mediji u Bosni i Hercegovini bez imalo ustezanja objavljuju tekstove stranih autora u kojima stoji da je u BiH bio 'brutalni građanski rat', a onda zbog naslova taj isti tekst dijele državni zastupnici i predstavnici vlasti, teško da BiH može naprijed.

Tako je danas objavljen tekst u Financial Timesu u kojem autor Andrew Bounds ističe da je BiH jučer bila neočekivani pobjednik, a kada je riječ o proširenju Evropske unije.



Zbog euforije i naslova očito više nije bilo važno šta piše u samom tekstu, a u njemu stoji i to da “podijeljena zemlja koja je bila zahvaćena brutalnim građanskim ratom 1990-ih je jučer gurnuta na put ka članstvu u EU uz podršku kolega bivših članova porodice Habsburg: Austrije, Hrvatske i Slovenije”.

No, niti ova bezočna laž nije spriječila predstavnike trojke da na društvenim mrežama šire ovaj tekst.

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu PSBiH objavio je tako na Twitteru fotografiju naslova, a za Patriju kaže da je to učinio upravo zbog naslova.

„Objavio sam tekst s N1, zbog naslova. Zapravo nisam ni objavio tekst nego fotografiju naslova N1“, kazat će Kojović za NAP.

Naše pitanje je glasilo da li je on saglasan sa onim što piše u tekstu u vezi karakteriziranja sukoba u BiH kao građanski rat.

Jer, međunarodne presude iz Haga jasno kažu da je u BiH bio međunarodni oružani sukob, u prijevodu agresija na BiH, pa je krajnje zlobno ovakva kukavičja jaja podvaljivati u tekstovima u kojima se slavi lažno kretanje BiH ka Evropskoj uniji.

Nikakva euforija niti širenje lažnog optimizma ne može biti razlogom podmetanja lažnih navoda o građanskom ratu, kako voli reći i sam Milorad Dodik, lider Republike srpske koja je jasno okarakterisana kao kočničar puta BiH ka Evropskoj uniji.

#EU #euforija #FinacialTimes #građanskiRat #MiloradDodik #Turska #izdvojeno #BiH