Članak

ODLUČUJE PREDSJEDNIŠTVO

Glavobolje za Nikšića i Predsjedništvo SDP: Članstvo podnosi ostavke, koji je sukob u pozadini

Piše: Amra Vrabac

Na ruke predsjednika SDP BiH Nermina Nikšića danas je predata kolektivna ostavka 28 članova Općinskog odbora SDP BiH Novi Grad Sarajevo.

Potpisnici kolektivnu ostavku podnose na sve funkcije koje obavljaju u okviru OO SDP BiH Novi Grad, a među njima je i Mahir Delić, predsjednik OO, kao i šef izbornog štaba na prošlim izborima Samir Čajić, te drugi članovi.

Ovakva odluka je uslijedila nakon što je prvo odlukom Predsjedništva SDP-a 8. septembra otkazana izborno-izvještajna konferencija OO SDP Novi Grad, a na sjednici KO SDP Sarajevo održanoj 28. septembra usvojen zaključak za raspuštanje OO SDP Novi Grad o čemu će Predsjedništvo SDP-a donijeti odluku na prvoj narednoj sjednici.

„Kako nije ispoštovana Odluka OO SDP Novi Grad niti volja većine članstva, a ni Statut SDP BiH, nego prijedlozi KO SDP BiH, kreirani od strane pojedinih članova (manjina od 7 članova) iz OO SDP BiH Novi Grad, bez da se i pokušalo razgovarati sa ostalim članovima (većina od 27 članova), smatramo da smo poniženi i omalovaženi, uprkos izvrsnom rezultatu (8700 glasova) ostvarenom na Općim izborima, te smo se, kao odgovorni ljudi, odlučili za podnošenje ostavke“, navodi se u pismu koje je naslovljeno na predsjednika Nermina Nikšića, generalnog sekretara Elvira Karajbića, članove Predsjedništva SDP BiH, te predsjednika KO SDP BiH Adnana Štetu.

Ono što je kuriozitet je da na glasanju za zaključke na sjednici KO SDP Sarajevo u prvom momentu nije bilo dovoljno ruku, a nakon Štetine intervencije riječima 'hajmo dižite ruke', došlo se do potrebne tijesne većine.

Neki od članova OO SDP Novi Grad Sarajevo smatraju da takva odluka nije bila legalna te da su za nju glasali i oni bez prava glasa, a koji su bili gosti na sjednici KO SDP Sarajevo.

O svim ovim dešavanjima vrlo brzo će stav zauzeti i Općinski odbor Novo Sarajevo, a na fonu ranije donesenih zaključaka.

Jedan od članova OO SDP Novi Grad Sarajevo Samir Čajić javno je kazao da novogradskim SDP-om želi ovladati nekadašnji kadar ove stranke Damir Hadžić preko supruge Alme Hadžić koja je u OO Novi Grad Sarajevo.
Turbulencije u sarajevskom SDP-u su sve veće, a raspuštanje i rasulo u općinskim odborima ne može donijeti dobar rezultat SDP-a na narednim lokalnim izborima.

Aktuelnu buru mogla bi smiriti samo odluka Predsjedništva stranke, a kako Patria saznaje, postoje članovi Predsjedništva i potpredsjednici SDP-a koji smatraju da treba odbaciti zahtjev KO SDP-a za raspuštanje OO Novi Grad i OO Novo Sarajevo te prvo izvršiti analizu i konsolidovati stanje unutar općinskih organizacija. Svako osipanje stranke, a posebno u Kantonu Sarajevo, bit će pogubno za SDP.

#bura #NerminNikšić #odluka #raspuštanje #SDP #BiH