Članak

GLOBALNI ODNOSI

Lideri Sirije i Kine najavljuju strateško partnerstvo tokom Assadove posjete Kini

(Patria) - Kina i Sirija najavile su formiranje strateškog partnerstva u petak kada je kineski lider Xi Jinping
započeo niz diplomatskih sastanaka uoči predstojećih Azijskih igara, javio je AP.

Xi se sastao sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom u južnom kineskom gradu Hangzhouu, koji je domaćin sportskog takmičenja.

„Suočeni s nestabilnom i neizvjesnom međunarodnom situacijom, Kina je spremna raditi sa Sirijom kako bi se čvrsto podržavali... i zajednički zaštitili međunarodnu pravednost i pravdu“, rekao je Xi u video snimku koji je na internetu objavila državna televizija CCTV.

Assadova posjeta je na neki način paralelna s posjetom ruskog predsjednika Vladimira Putina prošle godine na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. On će prisustvovati ceremoniji otvaranja Azijskih igara u subotu navečer zajedno s kraljem Kambodže, princem Kuvajta i premijerima Nepala, Istočnog Timora i Južne Koreje.

Assad, koji rijetko putuje u inostranstvo, traži načine da izađe iz međunarodne izolacije. Očekivalo se da će razgovarati o ekonomskoj pomoći Kine, koja bi mogla igrati važnu ulogu u budućoj obnovi Sirije.

Sirijska državna TV citirala je Assada kako se zahvalio Xiju i njegovoj vladi što su stali na stranu sirijskog naroda „tokom krize i patnje“. Kina je podržala Assada, koristeći svoj veto na Vijeću sigurnosti UN-a osam puta kako bi blokirala rezolucije protiv njegove vlade.

Xi je rekao Asadu da Kina podržava Siriju u suprotstavljanju vanjskom miješanju i jednostranom maltretiranju te da promoviše političko rješenje koje predvode Sirijci, objavila je kineska CCTV. Assad je izrazio nadu da će sastanak biti osnova za „široku i dugoročnu stratešku saradnju na svim poljima“ između Kine i Sirije.

#AzijskeIgre #BasharAssad #Hangzhou #KinaISirija #KinaISirijaSaradnja #MeđunarodnaPravda #Putin #StrateškoPartnerstvo #XiJinping #ZimskiOlimpijskeIgre #svijet