Članak

BIJELA KUĆA NE ŽELI KOMENTARISATI

NBC: Biden rekao Zelenskom da će SAD poslati Ukrajini rakete dugog dometa ATACMS

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog
da će Washington Kijevu dati rakete dugog dometa ATACMS, izvijestio je u petak NBC News, pozivajući se na tri američka zvaničnika i zvaničnika Kongresa.

Kijev je u više navrata tražio od Bidenove administracije za Armijske taktičke raketne sisteme (ATACMS) da pomogne u napadu i ometanju ruta snabdijevanja, vazdušnih baza i željezničkih mreža na okupiranoj teritoriji, podsjeća Reuters.

Ali Bijela kuća nije otkrila nikakvu odluku o ATACMS-u dok je Zelenski u četvrtak boravio u Washingtonu radi razgovora s Bidenom, čak ni kada je najavila novi paket vojne pomoći vrijedan 325 miliona dolara.

Bijela kuća i Pentagon odbili su komentarisati izvještaj NBC-a. Pentagon je također odbio da kaže da li je Zelenskom dato bilo kakvo obećanje o ATACMS-u tokom njegovih sastanaka u četvrtak u Pentagonu, rekavši: „Što se tiče ATACMS-a, nemamo šta da objavimo“.

Reuters je ranije izvijestio da Bidenova administracija razmatra isporuku ATACMS-a u Ukrajinu koji može letjeti do 306 km.

ATACMS su dizajnirani za „duboki napad neprijateljskih snaga drugog ešalona“, navodi se na web stranici američke vojske, i mogu se koristiti za napad na komandne i kontrolne centre, protivzračnu odbranu i logističke lokacije daleko iza linije fronta.

#ATACMS #BijelaKuća #JoeBiden #Kijev #Pentagon #Ukrajina #VolodimirZelenski #Washington #svijet