Članak

AFERE

Senator Bob Menendez povlači se s mjesta predsjednika odbora za vanjske poslove nakon podizanja optužnice

(Patria) - Američki senator privremeno je podnio ostavku na mjesto šefa moćnog komiteta za vanjske
poslove jer se suočava sa optužbom za podmićivanje, javio je BBC.

Tužioci Ministarstva pravde navode da su Robert Menendez i njegova supruga uzeli stotine hiljada dolara u zamjenu za pomoć egipatskoj vladi. Par je odbacio optužbe. Lider većine u Senatu Chuck Schumer rekao je u petak da je Menendez odlučio da se povuče s mjesta predsjednika utjecajnog komiteta „dok se stvar ne riješi“. On je rekao da je njegov kolega „predan javni službenik i da se uvijek žestoko bori za narod New Jerseya“.

Ovo nije prvi put da Menendez (69), koji je u Kongresu od 2006. godine, mora da se povuče sa funkcije u panelu za vanjske poslove. Povukao se i 2015. godine nakon što je optužen u New Jerseyu pod optužbom da je primao mito od ljekara sa Floride. Taj slučaj je završio nakon što porotnici nisu uspjeli donijeti jednoglasnu presudu.

Očekuje se da će se demokrata iz Marylanda Ben Cardin, koji je u to vrijeme preuzeo poziciju kao vodeći demokrata u komitetu, ponovo privremeno zauzeti upražnjeno mjesto.

Menendez i njegova supruga Nadine Arslanian optuženi su za primanje mita u gotovini, zlatu, plaćanja hipoteke za kuću i luksuznog vozila od trojice biznismena iz New Jerseya.

Tužioci tvrde da je par prihvatio novac kako bi tajno pomogao egipatskoj vladi i obogatio trojicu muškaraca: Wael Hana, Jose Uribe i Fred Daibes. Prema optužnici na 39 stranica koja je otkrivena u petak, Menendezova liderska pozicija i moć kao senatora omogućili su takvo trgovinu uticajem.

Par se suočava sa tri krivične tačke: zavjera radi podmićivanja, zavjera radi izvršenja prijevare i zavjera da se izvrši iznuda. Gospođa Menendez je negirala bilo kakvu nepravilnost i rekla da će se braniti na sudu.
Menendez je nastojao da te optužbe prikaže kao politički motivisane.

„Godinama su snage iza scene u više navrata pokušavale da ušutkaju moj glas i iskopaju moj politički grob“, rekao je on u dugačkoj izjavi. „Otkako je ova istraga procurila prije skoro godinu dana, vodila se aktivna kampanja klevetanja od anonimnih izvora i insinuacija kako bi se stvorila atmosfera neprimjerenosti tamo gdje je nema“, dodao je.

„Uvjeren sam da će ovo pitanje biti uspješno riješeno kada se iznesu sve činjenice i moji sugrađani iz New Jerseya će to uvidjeti“, rekao je.

U ljeto 2022. godine, federalni agenti su izvršili naloge za pretres u kući Menendeza i pronašli dokaze o sporazumima o podmićivanju, uključujući preko 480.000 dolara u gotovini, od čega je veliki dio bio „nabijen u koverte i sakriven u odjeći, ormarima i sefu“, navode tužioci.

Agenti su rekli da su također pronašli luksuzno vozilo Mercedes-Benz koje je platio Uribe parkirano u garaži, kao i 100.000 dolara zlatnih poluga u kući, čije su fotografije bile uključene u optužnicu. Kao rezultat optužbi, zatraženo je oduzimanje dijela Menendezove imonovine i imovine njegove supruge, uključujući njihov dom u New Jerseyu.

Menendez, njegova supruga i trojica suoptuženih trebali bi se pojaviti pred saveznim sudom na Manhattanu 27. septembra.

#BriberyScandal #CashBribes #CorruptionCharges #EgyptianGovernment #FederalInvestigation #InfluencePeddling #LuxuryVehicles #NewJersey #PoliticalMotives #SenatorResigns #svijet