Članak

REAKCIJA

Ambasada SAD podržava Schmidta: Dodik je izvršio još jedan napad na Dejton, novi korak na putu izolacije

(Patria) - Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački (BiH) entitet Republika Srpska i ograničiti mu slobodu kretanja je neustavna, navode u današnjoj reakciji iz Ambasade SAD.

"Ovo predstavlja još jedan namjerni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH. Visoki predstavnik je odgovoran za nadgledanje implementacije civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji obavezuje zvaničnike da sa njim sarađuju, a on uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

Dodikove nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje o statusu i ovlasti Visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak na opasnom putu koji je izabrao – putu izolacije", navode.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegovu upotrebu bonskih ovlasti kada je to potrebno, i nastavit će smatrati odgovornim one pojedince koji se bave antidejtonskim ponašanjem.

#AmbasadaSAD #ChristianSchmidt #Dejton #MiloradDodik #BiH