Članak

NOVA VEĆINA

Danas završni razgovori o smjeni ministara Stranke za BiH, sjednica Skupštine KS do kraja mjeseca

(Patria) - Rekonstrukcija Vlade KS u završnoj je fazi, a umjesto Stranke za BiH nove ministre predložit će pokret Za nove generacije, te samostalni zastupnici u Skupštini KS. Stranka za BiH u Vladi KS ima ministra komunalne privrede Almira Bečarevića i ministra finansija Emira Dedovića.

Kako je za Patriju potvrđeno, nova skupštinska većina imat će 21 zastupnika. NIP ima sedam, SDP šest, Naša stranka četiri, a pridružit će im se Damir Marjanović (ZNG), Redžo Lemezan, Admela Hodžić i Elza Gaković. Lemezan je ranije napustio Našu stranku, a Hodžić i Gaković Stranku za BiH.

Iako se može čuti da će rekonstrukcijom Vlade KS biti obuhvaćena tri ministarstva, zvanične potvrde još uvijek nema. Završni razgovor bit će održan danas nakon kojeg bi trebalo biti jasno koji će ministri biti smijenjeni.

Prema ranijim informacijama Marjanovićev ZNG će predložiti jednog ministra, a zainteresiran je i za visoko obrazovanje. Izvjesno je da će Pavle Krstić iz Naše stranke biti također smijenjen na šta je pristala i Naša stranka.

Ministra finansija trebao bi predložiti blok nezavisnih zastupnika.

Sjednica Skupštine KS očekuje se do kraja ovog mjeseca.

Patria je ranije objavila da je Marjanović tražio i neke druge pozicije na federalnom nivou, iako osim još svoje pozicije delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH nema drugih kapaciteta koji bi podržali klimavu većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Iako je nakon izbora Zlatka Miletića (ZNG) za delegata u Domu naroda PS BiH iz SDP BiH poručeno da ZNG više nije partner i da su prevareni, očito su interesi prevladali, a teške riječi otišle u zaborav.

(A.V.)

#NiP #rekonstrukcija #samostalnizastupnici #VladaKS #ZNG #BiH