Članak

RUSKA AGRESIJA

Sjedinjene Države će Ukrajini dostaviti municiju sa osiromašenim uranijumom

(Patria) - Sjedinjene Američke Države će Ukrajini dati municiju za tenkove s osiromašenim uranijumom u sklopu vojne i humanitarne pomoći vrijedne više od milijardu dolara koju je Washington najavio u srijedu, javio je AFP.

Granate kalibra 120 mm, uključene u vojnu opremu od 175 miliona dolara za Kijev koja će biti povučena iz američkih zaliha, namijenjene su tenkovima M1 Abrams za koje se očekuje da će biti isporučeni Ukrajini prije kraja godine.

Municija sa osiromašenim uranijumom je kontroverzna zbog svoje povezanosti sa
zdravstvenim problemima kao što su rak i urođene mane u područjima u kojima je korištena u prošlim sukobima, iako nije definitivno dokazano da su uzrokovala takve probleme.

Gustoća osiromašenog uranijuma, nusproizvoda procesa nuklearnog obogaćivanja, pomaže mecima koji ga sadrže da probiju teški oklop, što ga čini idealnim za upotrebu u municiji dizajniranoj za gađanje tenkova. Municija sa osiromašenim uranijumom dio je vojnih arsenala mnogih zemalja, uključujući u Sjedinjenim Državama i Rusiji, a njena upotreba nije zabranjena međunarodnim pravom.

Ujedinjeno Kraljevstvo je ranije ove godine reklo da će Kijevu obezbijediti protivoklopnu
municiju koja sadrži osiromašeni uranijum, nakon čega je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio da će je početi koristiti u Ukrajini.

Američko obećanje o municiji sa osiromašenim uranijumom dolazi otprilike dva mjeseca
nakon što je Washington rekao da će Ukrajini obezbijediti kasetnu municiju, što je
kontroverzna odluka koja je izazvala oštre kritike grupa za ljudska prava zbog opasnosti od neeksplodiranih bombi.

Paket vojne pomoći Ukrajini od 175 miliona dolara uključuje i protivtenkovske projektile,
artiljerijske i minobacačke granate, municiju za malokalibarsko oružje i municiju za rušenje i uklanjanje prepreka, navodi Pentagon u saopštenju.

Državni sekretar Antony Blinken rekao je tokom posjete Kijevu u srijedu da će Washington „maksimizirati“ napore da podrži Ukrajinu. Najavio je stotine miliona dolara nove pomoći.

Ovo uključuje 100 miliona dolara stranog vojnog finansiranja, 90,5 miliona dolara za pomoć u deminiranju, 300 miliona dolara za podršku provođenju zakona u područjima koja su vraćena od Rusije, 206 miliona dolara humanitarne pomoći i 203 miliona dolara za reformske napore i istragu ratnih zločina.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je Blinkenu da podrška
Washingtona „nije milostinja“, rekavši da „danas, zahvaljujući našim partnerima, Ukrajina
obuzdava agresiju Rusije.“

Washington je Kijevu obećao više od 43 milijarde dolara vojne pomoći otkako je Moskva
pokrenula svoju invaziju u punom obimu u februaru 2022. godine. Zapad obučava ukrajinske trupe i uveo je oštre sankcije Rusiji.

#municija #SAD #Ukrajina #uranijum #vojnapomoć #Svijet