Članak

SPORAZUM NIJE NA SNAZI

Rusija: Turska se slaže da će pretovariti milion tona žitarica za Afriku

(Patria) - Rusija je saopštila da se Turska u principu složila da će preuzeti milion metričkih tona žitarica koje Rusija planira poslati u Afriku po sniženoj cijeni uz finansijsku podršku Katara.

Moskva je predložila taj aranžman nakon što je u julu odustala od godinu dana starog
sporazuma koji je Ukrajini omogućavao da sigurno isporučuje žito iz svojih crnomorskih luka u nadi da će zaustaviti rast globalnih cijena hrane pogoršanih invazijom Rusije, javlja Reuters.

„Svi načelni dogovori su postignuti. Očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti stupiti u radne kontakte sa svim stranama kako bismo razradili sve tehničke aspekte šeme za takve isporuke“, rekao je novinarima zamjenik ministra vanjskih poslova Alexander Grushko, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Turska bi se bavila daljim izvozom ruskog žita, ali detalji njene uloge nisu bili jasni.
Moskva kaže da je odustala od prethodnog dogovora jer Zapad nije uklonio prepreke njenom izvozu žitarica i đubriva koje su nastale sankcijama, ali se također požalila da premalo žitarica oslobođenog sporazumom o Crnom moru stiže do najsiromašnijih zemalja.

Od povlačenja iz sporazuma, Rusija je u više navrata napadala ukrajinske morske i riječne luke i skladišta žitarica, što je navelo Ukrajinu i Zapad da je optuže da koristi hranu kao oružje.

#Rusija #Turska #svijet #RusijaSaradnja #TurskaIzvoz #ŽitariceAfrika #FinansijskaPodrška #KataraPartnerstvo #UkrajinaIzvoz #GlobalneCijeneHrane #RuskoŽitoIzvoz #TehničkiAspekti #CrnoMoreIzvoz