Članak

BOSNALIJEK

Amerikanci nisu zaboravili prevareni Alvogen: Očekuje se smjena Nedima Uzunovića

Već duže se vrijeme govori o ovom potezu, još od hapšenja Uzunovića, ali do njegove smjene nikada nije došlo.

(Patria) - Nakon što je Tužilaštvo BiH konačno podignulo optužnicu protiv direktora Bosnalijeka Nedima Uzunovića te još 10 osoba i četiri kompanije optužujući ih da su brojnim koruptivnim djelima oštetili Bosnalijek za 5,5 miliona eura, očekuje se smjena Uzunovića s mjesta predsjednika Uprave.

Već duže se vrijeme govori o ovom potezu, još od hapšenja Uzunovića, ali do njegove smjene nikada nije došlo. Kako Patria saznaje intenzivno se priprema teren za konačnu smjenu Nedima Uzunovića, no ono što je važno istaći, jeste da i Ambasada SAD-a s velikom pažnjom prati cijeli slučaj.

Posebno se zato treba sjetiti 2010. godine i kasnijih peripetija, kada je američku farmaceutsku kompaniju Alvogen prevario Bosnalijek koji je na kraju otišao u ruke Rusije.
Nermin Nikšić bio je tada premijer Vlade FBiH, baš kao i sada, pa se krug zatvara. Kriminal u Bosnalijeku počeo je s Nikšićem i ministrom Erdalom Trhuljem, a završava s novim mandatom Nikšića na čelu Vlade Federacije BiH.

Amerikanci nisu zaboravili prevaru iz ranijih godina, pa pomno prate dešavanja u vezi s Uzunovićem i također očekuju njegovu smjenu.



O smjeni Uzunovića priča se duže od godinu dana, ali Skupština i Nadzorni odbor nikada nisu uspjeli ovu priču dovesti do karaj. No, optužnica je novi momenat, pa zvuči nelogično da Uzunović i dalje rukovodi kompanijom u kojoj je prema navodima Tužilaštva počinio veliki kriminal.

A, nova optužnica samo je jedna u nizu povezanih s izvlačenjem novca te kriminalne privatizacije iz ove iznimno profitabilne i ugledne kompanije koja svoje proizvode prodaje u 20-tak zemalja Evrope i svijeta. Uzunovića i njemu blisku rodbinu i saradnike tereti se da su sudjelovali u djelima organiziranog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnog ugovora i pranje novca koja su počinjena između 2005. i 2016. godine.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Uzunović Nedim, kao stvarni vlasnik off-shore kompanija i direktor Predstavništva kompanije Bosnalijek d.d. u Moskvi, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, uplaćivao velike novčane iznose na račune kojima je raspolagao, kao i račune sebi bliskih osoba, koji je nakon toga korišten za različite namjene, uključujući i kupovinu nekretnina, dionica, vozila i drugih vrijednosti.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su oštetili kompaniju Bosnalijek d.d. Sarajevo za iznos od 10.849.609,43 KM, a sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 9.984.508,01 KM, kojim novcem su dalje raspolagali i koristili u privrednom poslovanju, kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj, stavljajući novac za koji su znali da je pribavljen počinjenjem kaznenog djela u legalne financijske tokove.

(A.Č.Z.)

#Bosnalijek #ErdalTrhulj #NedimUzunović #NerminNikšić #Rusija #Smjena #izdvojeno