Članak

PRIJETNJA GLOBALNOJ SIGURNOSTI

Ujedinjeno Kraljevstvo će ruski Wagner proglasiti terorističkom organizacijom

(Patria) - Wagner, ruska plaćenička grupa, trebala bi biti proglašena terorističkom grupom od strane britanske vlade, što znači da će biti nezakonito biti član ili podržavati organizaciju.

Nacrt zakona koji će biti dostavljen u parlamentu omogućiće da se njena imovina kategoriše kao teroristička imovina i zaplijeni, javio je BBC.

Ministrica unutrašnjih poslova Suella Braverman rekla je da je Wagner „nasilan i
destruktivan... vojno oruđe Rusije Vladimira Putina“. Ona je rekla da rad grupe u Ukrajini i Africi predstavlja „prijetnju globalnoj sigurnosti".

„Wagnerove kontinuirane destabilizacijske aktivnosti samo i dalje služe političkim ciljevima Kremlja“, dodala je.

„Oni su teroristi, jasno i jednostavno i ovaj nacrt o zabrani to jasno pokazuje u zakonu Ujedinjenog Kraljevstva“, rekla je.

Wagner je igrao ključnu ulogu u invaziji Rusije na Ukrajinu, a djelovao je u Siriji i zemljama Afrike, uključujući Libiju i Mali. Njeni borci optuženi su za niz zločina, uključujući ubijanje i mučenje ukrajinskih državljana. Sjedinjene Američke Države su 2020. godine rekle da su Wagnerovi vojnici postavili nagazne mine oko glavnog grada Libije, Tripolija.

U julu je UK saopštilo da je grupa izvela „pogubljenja i mučenja u Maliju i Centralnoafričkoj Republici“.

Ime grupe sada će biti dodato uz ime drugih zabranjenih organizacija u Ujedinjenom
Kraljevstvu, kao što su Hamas i Boko Haram.

Zakon o terorizmu iz 2000. godine daje ministru unutrašnjih poslova ovlasti da zabrani
organizaciju ako vjeruje da je u pitanju terorizam. Prije tog čina, bilo je moguće zabraniti
samo organizacije povezane s terorizmom u Sjevernoj Irskoj. Zakon o zabrani će smatrati krivičnim djelom pružanje podrške grupi, uključujući organizovnje sastanaka usmjerenih na unapređenje aktivnosti organizacije, izražavanje podrške njenim ciljevima ili isticanje njene zastave ili logotipa. Počiniti prekršaj zabrane može dovesti do 14 godina zatvora ili novčane kazne do 5.000 funti.

Vlada je nekoliko mjeseci bila pod pritiskom poslanika da zabrani rad grupe.
Foreign Office je uveo sankcije grupi, uključujući zamrzavanje imovine vođe Wagnera
Yevgenyija Prigozhina i nekoliko najviših komandanata.

Predsjednica Odbora za vanjske poslove i konzervativna zastupnica Alicia Kearns rekla je u julu: „Sankcije nisu dovoljne, UK treba da zabrani Wagnerovu grupu zbog onoga što jeste - teroristička organizacija.“

#opasnost #terorizam #VelikaBritanija #Wagner #Svijet