Članak

UČENICI SE PRESVLAČE

Francuske državne škole odbijaju dolazak desetina učenica u muslimanskim abajama

(Patria) - Francuski ministar obrazovanja rekao je da je skoro 300 učenica stiglo u školu u ponedjeljak noseći abaju, dugu muslimansku haljinu koja je prošle sedmice bila zabranjena u školama.

Većina djevojaka je pristala da se presvuče u drugu odjeću, javio je BBC.

Prema zvaničnim podacima, 298 djevojčica - uglavnom od 15 ili više godina - pojavilo se u školi u zabranjenoj odjeći. Prema instrukcijama koje je dalo ministarstvo, u svakom slučaju je uslijedio period dijaloga sa školskim osobljem. Većina djevojaka se tada složila da se oblače drugačije i mogle su početi sa časovima.

Međutim, 67 djevojaka je odbilo da se povinuje i poslane su kući. Sada će uslijediti daljnji period dijaloga sa njihovim porodicama. Ako to ne uspije, biće isključene.

Nasuprot 12 miliona dječaka i djevojčica koji su započeli termin u ponedjeljak, vlada vjeruje da brojke pokazuju da je njena zabrana široko prihvaćena. Međutim, sudski spor od strane grupe koja predstavlja neke muslimane je počeo.

Krajem augusta ministar obrazovanja najavio je da će učenicima biti zabranjeno da nose
široke duge haljine koje nose neke muslimanke u francuskim državnim školama na početku nove školske godine 4. septembra.

Francuska ima strogu zabranu vjerskih simbola u državnim školama i vladinim zgradama, uz obrazloženje da krše sekularne zakone. Nošenje marame zabranjeno je od 2004. godine u državnim školama.

Ovaj potez dolazi nakon višemjesečne debate o nošenju abaja u francuskim školama.

Takva odjeća se sve više nosi u školama, što dovodi do političke podjele oko njih, s
desničarskim strankama koje se zalažu za zabranu, dok su one s ljevice izrazile zabrinutost za prava muslimanskih žena i djevojčica.

Francuska je 2010. godine zabranila nošenje vela preko cijelog lica u javnosti, što je izazvalo bijes u francuskoj muslimanskoj zajednici koja broji pet miliona ljudi.

Francuska je uvela strogu zabranu vjerskih znakova u školama od 19. stoljeća, uključujući
kršćanske simbole kao što su veliki križevi, u nastojanju da obuzda bilo kakav katolički
utjecaj na javno obrazovanje. Godinama je ažurirala zakon kako bi uključila muslimansku
maramu i jevrejsku kipu, ali abaje do sada nisu bile potpuno zabranjene.

#Francuska #učenici #zabrana #Svijet