Članak

NAKON SEDAM GODINA

Saudijska Arabija i Iran razmijenili ambasadore i najavili jačanje veza

(Patria) - Ambasador Saudijske Arabije u Iranu stigao je u utorak u Islamsku Republiku, a njegov kolega je sletio u Rijad, učvrstivši obnovu veza između rivala nakon sedmogodišnjeg prekida odnosa, javio je AFP.

Iran i Saudijska Arabija složili su se da obnove diplomatske odnose i ponovo otvore svoje ambasade nakon dogovora u martu uz posredovanje Kine. Rukovodstvo Saudijske Arabije prepoznaje „važnost jačanja veza, povećanja angažmana... i podizanja (odnosa) na šire horizonte“, rekao je ambasador Abdullah Alanazi po dolasku u Teheran da preuzme svoje dužnosti.

Također u utorak, iranski ambasador u Saudijskoj Arabiji Alireza Enayati doputovao je u
Rijad gdje su ga primili zvaničnici ministarstva vanjskih poslova i osoblje ambasade.
Alanazi je ranije bio ambasador Saudijske Arabije u Omanu, dok je Enyati prethodno bio
iranski izaslanik u Kuvajtu.

Ambasada Saudijske Arabije u Teheranu nastavila je sa radom prošlog mjeseca. Iran je u junu obilježio ponovno otvaranje svoje ambasade u Rijadu ceremonijom podizanja zastave.

Prošlog mjeseca iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian posjetio je
Saudijsku Arabiju. Iran i Saudijska Arabija godinama podržavaju suprotstavljene strane u zonama sukoba širom Bliskog istoka. Od martovskog sporazuma, Saudijska Arabija je obnovila veze sa iranskim saveznikom Sirijom i pojačala nastojanja za se portigne mir u Jemenu, gdje je godinama predvodila vojnu koaliciju protiv Husa koje podržava Iran.

#ambasadori #Iran #odnosi #SaudijskaArabija #Svijet