Članak

REAKCIJE

Osmani kritikovala Macrona jer je rekao da bi Francuska mogla da revidira bezvizni režim za građane Kosova

EU je u aprilu su dala zeleno svjetlo građanima sa Kosova

(Patria) - Kosovska predsjednica Vjosa Osmani je u srijedu kritikovala francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer je ove sedmice rekao da bi Pariz mogao preispitati bezvizni režim putovanja u Evropsku uniju 2024. godine za Kosovo i Srbiju zbog njihovih zaustavljenih pregovora o normalizaciji odnosa, javio je AP.

Predsjednica Osmani rekla je da bi bilo kakva suspenzija bezviznog putovanja u Evropsku uniju za građane njene zemlje sljedeće godine „ubila dijalog jednom zauvijek“ sa Srbijom.

EU je u aprilu su dala zeleno svjetlo građanima sa Kosova da putuju bez viza do 90 dana u šest mjeseci u Šengen zonu koju čini 27 zemalja, počevši od sljedeće godine. Kosovo je bilo posljednja zemlja na Zapadnom Balkanu koja nije imala takve putne aranžmane sa EU.

Macron je u ponedeljak upozorio da bi putovanje bez viza i za Srbiju i za Kosovo moglo biti „preispitano ako se obje strane ne budu ponašale odgovorno“.

„Moramo biti veoma oprezni u tom pogledu, posebno kada je stabilnost Zapadnog Balkana ugrožena“, rekao je Macron.

„To bi bio najefikasniji način da se jednom zauvijek ubije dijalog“, rekla je Osmani. „Takve mjere... su protiv naroda“, dodala je.

#EmmanuelMacron #Francuska #Kosovo #Vize #VjosaOsmani #Region