Članak

IZRAELSKI PREMIJER

Netanyahu zahvalio Saudijskoj Arabiji nakon što je u Džedu hitno sletio avion

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je u utorak vlastima u Saudijskoj Arabiji, s kojima njegova zemlja nema formalne veze, na njihovom „toplom odnosu“ nakon hitnog slijetanja aviona u Džedi.

Foto: Twitter

(Patria) - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je u utorak vlastima u Saudijskoj Arabiji, s kojima njegova zemlja nema formalne veze, na njihovom „toplom odnosu“ nakon hitnog slijetanja aviona u Džedi, javio je AFP.

Let Air Seychellesa sa izraelskim putnicima išao je sa Sejšela za Tel Aviv.

Saudijski zračni prostor bio je zatvoren za letove za i iz Izraela do jula 2022. godine, kada je otvoren kako bi se poklopio s posjetom američkog predsjednika Joea Bidena regiji.

Avion Air Seychellesa prinudno je sletio u ponedjeljak u saudijski obalni grad Džeda zbog tehničkih poteškoća.

U utorak je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo da je izraelski čarter let doveo Izraelce iz Džede.

„Veoma cijenim topao odnos saudijskih vlasti prema izraelskim putnicima čiji je let bio u nevolji i bio je primoran da prinudno sleti u Džedu“, rekao je Netanyahu u kratkoj video izjavi.

Prema izraelskim medijima, na letu Air Seychellesa bilo je 128 izraelskih putnika. Dočekani su i prenoćili u gradu na Crvenom moru.

#Svijet #Izrael #BenjaminNetanyahu #SaudijskaArabija #AirSeychelles #Džeda #TelAviv #JoeBiden #Džeda #Izraelci #CrvenoMore