Članak

ODBACUJE UPOTREBU SILE

Alžir predložio plan za tranziciju Nigera u demokratiju

Alžirski ministar vanjskih poslova predložio je šestomjesečni prijelazni plan za susjedni Niger, čiji vođa puča traži mnogo duži vremenski okvir za povratak demokratije.

Foto: Twitter

(Patria) - Alžirski ministar vanjskih poslova predložio je šestomjesečni prijelazni plan za susjedni Niger, čiji vođa puča traži mnogo duži vremenski okvir za povratak demokratije, javlja AFP.

Ahmed Attaf je dao svoj predloženi okvir nakon prošlosedmične turneje u tri susjedne zemlje Nigera u zapadnoafričkom bloku ECOWAS, koji je zaprijetio slanjem vojnih snaga ako novi vojni režim Nigera ne uspije vratiti demokratiju.

Attaf je ponovio da je Alžir odbacio vojnu intervenciju u Nigeru i rekao da Alžir neće dozvoliti da se njegov vazdušni prostor koristi u tu svrhu. Predložio je polugodišnju prijelaznu fazu kako bi se susjednoj zemlji omogućilo da obnovi „ustavni i demokratski poredak“.

Nasuprot tome, vođa puča Nigera general Abdourahamane Tiani „pozvao je na prijelazni period koji traje najviše tri godine“, rekao je Attaf na konferenciji za novinare. „Ali, po našem mišljenju, proces (tranzicije) može biti završen za šest mjeseci“ kako državni udar ne bi postao „fait accompli“, nastavio je.

Tranzicioni plan bi imao za cilj da se „formulišu politički aranžmani uz prihvatanje svih stranaka u Nigeru bez isključivanja nijedne stranke“ u periodu od pola godine, rekao je ministar vanjskih poslova najveće afričke zemlje. Proces bi nadgledala „civilna sila koju će voditi konsenzus“, nastavio je on, ne precizirajući ko bi to mogao biti.

Attafova turneja prošle sedmice odvela ga je u Nigeriju, Benin i Ganu, gdje je vodio razgovore u pozadini ponovljenih poziva Alžira da spriječi vojnu intervenciju u Nigeru.

Zapadnoafrički blok je zaprijetio da će upotrijebiti silu kao posljednje sredstvo za vraćanje izabranog predsjednika Nigera, Mohameda Bazouma, kojeg su pritvorili 26. jula.

Attafova turneja se poklopila s posjetom generalnog sekretara ministarstva vanjskih poslova Lounesa Magramanea Nigeru, gdje se susreo s članovima vlade koju je imenovala vojska, uključujući premijera Alija Mahamana Lamine Zeinea.

Attaf je u utorak ponovio da bi vojno rješenje imalo „katastrofalne posljedice“ za Niger. Rekao je da se ni Magramane ni ambasador Alžira u Niameyu nisu sastali sa Bazoumom, iako nije naveo da li je svrgnuti lider bio dio vizije njegove zemlje za tranziciju Nigera.

Na pitanje da li će Alžir dozvoliti da se njegov vazdušni prostor koristi za vojnu intervenciju, on je rekao: „Odbacujemo vojno rješenje, pa kako možemo dozvoliti da se naš vazdušni prostor koristi za vojnu operaciju?“

Alžir dijeli 1.000 kilometara južnu kopnenu granicu s Nigerom.

Predsjednik Abdelmadjid Tebboune ranije je rekao da bi vojno rješenje predstavljalo „direktnu prijetnju“ njegovoj zemlji. Naglasio je „neće biti rješenja bez nas (Alžira). Mi smo prvi pogođeni“.

#Svijet #Alžir #Niger #gana