Članak

KANTONALNI ZASTUPNIK

Bandić: Kako i zašto su se utišali do jučer najglasniji zagovornici građanskog koncepta u BiH?

I to šizofreno okruženje, koje strani faktor proizvodi, je vidljivo svakom pažljivom promatraču na svakom koraku i u svakom procesu koji se tiče izgradnje modernog i evropskog društva i države u Bosni i Hercegovini.

Foto: Facebook

(Patria) - Međunarodnu zajednicu, ili da skratim strance, u BiH jedino zanima da nahrane i time utišaju pse koji najviše laju, kako bi u svojim friziranim izvještajima pokazali uspjeh sopstvenog (ne)rada i time fiktivno gradili svoju profesionalnu biografiju, a ne uspjeh i napredak BiH, smatra zastupnik u Skupštini KS i član GO Stranke za BiH Muamer Bandić.

"I to šizofreno okruženje, koje strani faktor proizvodi, je vidljivo svakom pažljivom promatraču na svakom koraku i u svakom procesu koji se tiče izgradnje modernog i evropskog društva i države u Bosni i Hercegovini.

Često je slučaj da ti isti stranci prihvataju i aminuju, pa čak i propagiraju rješenja koja su principijelno i vrijednosno protivna svemu što Evropska komisija i Evropski sud za ljudska prava traže od države Bosne i Hercegovine u procesu prilagođavanja i pridruživanja.

Štaviše, često su protivna i zdravom razumu i pravnim rješenjima koja se primjenjuju u državama iz kojih oni dolaze. Pokazalo se ne jednom, da su u BiH spremni tolerisati i političku korupciju, samo ako odgovara njihovim zacrtanim ciljevima.

Sjetimo se samo halabuke oko famoznog 'Aprilskog paketa', koji je dodatno cementirao poziciju entitetskog glasanja u ustavno-pravnom sistemu BiH, a koji su nam stranci gurali kao rješenje za našu budućnost.

S istim žarom su nam nedavno kao rješenje za budućnost naše zemlje gurali rušenje Ustava FBiH i formiranje oktroisane Vlade FBiH.

Kao što je Stranka za BiH bila protiv takvih rješenja 2006. godine, isto tako smo bili protiv i 2023. godine, ostajući vjerni našoj borbi za građansku državu, u kojoj će svi pojedinci uživati ista politička prava zato što su državljani BiH, a ne zato što su pripadnici nekog etniciteta, odnosno konstitutivnog naroda.

Za tu bosanskohercegovačku i državničku principijelnost Stranka za BiH je nakon 2006. godine bila žestoko kažnjena i gotovo pa rasturena. Isto to se radi i danas, samo na drugačiji način.

Čak će i OHR, koji je donio Odluku kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine krajem aprila ove godine, uredno preći preko kupovine ruku u Skupštini Kantona Sarajevo, samo zato što to trenutno odgovara njihovim političkim pijunima, spremnim na svakojake političke, čak i antidržavne ustupke, sve radi ličnih interesa i kako bi opstali na vlasti.

Danas, nakon nove presude Evropskog suda za ljudska prava, kojom se de facto obara fiktivni princip legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda, do jučer najglasniji predstavnici 'građanskog' u našem društvu pokazali su se kao lažni i ljevičari i liberali, više posvećeni ugađanju onim antidržavnim elementima koji ih drže u vlasti, nego sopstvenim političkim principima i vrijednostima, koje su barem deklerativno i populistički pred izbore zagovarali.

Teška je zato šutnja iz SDP-a i iz Naše stranke, a još tužnije osporavanje i relativiziranje ove nove presude. Ali tako je valjda kada se prodaš za gram vlasti, a pitanje je danas da li je i taj gram baš gram?

Neka nam zato i 2006. i 2023. godina budu svima opomena kakvim smo grabežljivcima okruženi i prepušteni na milost i nemilost.

Mi jednostavno moramo imati vjere u sebe i svoju državu, u pravni poredak i pravdu koja je na našoj strani. Ali isto tako biti svjesni da se i za pravdu i za državu moramo boriti na svakom koraku. Za Bosnu i Hercegovinu", poručio je Bandić.

#MuamerBandić #PresudaEvropskogSuda #SlavenKovačević #StrankaZaBosnuIHercegovinu #bih