Članak

PSBIH

Kovačević: Rs može u EU samo sa pravima dobivenim u Dejtonu

(Patria) - Delegat u Domu naroda PSBiH Radovan Kovačević (SNSD) ponovio je danas da u BiH ne postoji visoki predstavnik, te da je posljednji bio Valentin Inzko.

- On je podnio ostavku, poslije njega niko nikada nije izabran. U Aneksu 10 jasno piše kako se bira visoki predstavnik.

Kada je u pitanju Schmidt, za njega ne postoji ni rezolucija Vijeća sigurnosti, niti ima verifikaciju zemalja potpisnica. On nema pravo da bilo šta nameće niti se miješa.

Jedan organ je pozvan da donosi zakone - to je Parlamentarna skupština BiH - kazao je Kovačević.

Govoreći o presudi koja je donesena u Strazburu, Kovačević ističe da oni hoće da Republika srpska postane dio EU. Istakao je da kada se donose ovakve presude, zaboravlja se da je Dejtonski mirovni sporazum zagarantovao građanska prava za svakog pojedinca, ali i da je zaštitio kolektivna prava.

- Ako može po onome što joj je dato u Dejtonu, onda može Rs u EU. Samo tako možemo postati dio EU.


Bez nadležnosti koje imamo po Dejtonu mi ne želimo ništa. Često nas iz FBiH optužujete da Dejtonskom mirovnom sporazumu pristupamo kao švedskom stolu, to nije tačno.

Mi se držimo slova Dejtona. Rs i FBiH, tri konstitutivna naroda, zajednički nivo, konsenzus, mi smo spremni biti dio toga, a ako neko kaže da ga ne zanima šta mi mislimo, onda nema naše podrške - istakao je Kovačević.

"Ako je rješenje da se BiH zove 'Komšić i Komšić', ili kako već drugačije, to je zasigurno ono nešto gdje oni neće naći partnera u RS-u. Mi smatramo da je jedini koncept na kome BiH može da postoji Dejtonska BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda", zaključio je.

Dodaje da se na dnevni red svake sedmice stavlja nešto što centralizuje i vodi ka unitarizmu.

- Mi želimo saradnju i da radimo u interesu svih naroda, ali ako svaki dan razmišljate kako da nam otmete prava koja su nam data, onda računajte da se mi umoriti nećemo od zaštite garantiranih prava - poručio je Kovačević.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, naveo je da su u Rs-u na presudu 'Sejdić-Finci' odavno imali rješenje, ali da u FBiH nije moguće postići dogovor.

- Nikada nećemo dozvoliti da se umanjuju garantovana ustavna prava konstitutivnih naroda - zaključio je Kovačević.

#ChristianSchmidt #RadovanKovačević #BiH