Članak

SREBRENICA

Escobar i Murphy u posjeti Memorijalnom centru u Potočarima

Zajedno sa ambasadorom SAD-a Michaelom Murphyjem, posjetio je Memorijalni centar u Potočarima, gdje se sastao s direktorom Emirom Suljagićem.

Foto: RSE

(Patria) - Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar boravi danas u Srebrenici, u okviru zvanične posjete Bosne i Hercegovini.

Zajedno sa ambasadorom SAD-a Michaelom Murphyjem, posjetio je Memorijalni centar u Potočarima, gdje se sastao s direktorom Emirom Suljagićem, piše RSE.

Memorijalni centar u Potočarima osnovan je 2000. godine kao mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici koji je u julu 1995. počinila Vojska Rs.

Prema presudama međunarodnih i sudova u BiH, u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno oko 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

Prvog dana posjete BiH, Escobar je danas u Sarajevu razgovarao s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom, među ostalim, o ratu u Ukrajini, euroatlantskom putu BiH te odbrambenoj suradnji BiH sa SAD-om.

Escobar je u posjeti BiH kako bi s bh. dužnosnicima razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u svjetlu eskalacije napada na Daytonski mirovni sporazum, ustavni poredak i državu BiH, saopćila je ranije Ambasada SAD-a.

#AmbasadaSAD #BiH #GabrielEscobar #MichaelMurphy