Članak

RAZGOVOR TELEFONOM

Putin rekao Modiju da će Lavrov predstavljati Rusiju na samitu G20

Izražavajući razumijevanje za odluku Rusije, Modi je zahvalio ruskom predsjedniku na dosljednoj podršci zemlje svim inicijativama pod indijskim predsjedavanjem G20.

Foto: Twitter

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom s indijskim premijerom Narendrom Modijem i rekao da neće moći prisustvovati samitu Grupe 20 u New Delhiju od 9. do 10. septembra, pa će rusku delegaciju predvoditi ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, navodi se u saopštenju Ureda indijskog premijera, javio je Tass.

„Predsjednik Putin je prenio svoju nemogućnost da prisustvuje samitu G20 u New Delhiju 9-10. septembra 2023. godine i obavijestio da će Rusiju predstavljati ministar vanjskih poslova Ruske Federacije, gospodin Sergey Lavrov“, navodi se u saopštenju.

Izražavajući razumijevanje za odluku Rusije, Modi je zahvalio ruskom predsjedniku na dosljednoj podršci zemlje svim inicijativama pod indijskim predsjedavanjem G20.

„Dvojica lidera su razmotrili napredak u nizu pitanja bilateralne saradnje i razmijenili mišljenja o regionalnim i globalnim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući nedavno završen Samit BRICS-a u Johanesburgu", navodi se u saopštenju.

Portparol Kremlja Dmitry Peskov rekao je da će „format učešća biti saopšten kasnije“. Indija predsjedava grupom G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit u New Delhiju će se održati od 9. do 10. septembra u ličnoj formi, nakon nekoliko video konferencija na različitim forumima zbog koronavirusa.

Pozivi su upućeni svim liderima G20, kao i šefovima još devet zemalja: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Nizozemske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura. Portparol indijskog ministarstva vanjskih poslova Arindam Bagchi rekao je da New Delhi računa na učešće lidera svih zemalja G20.

Podsjetimo, Putin je na međunarodnoj potjernici Međunarodnog suda pravde od marta ove godine. Na teret mu se stavlja ilegalno premještanje djece iz Ukrajine u Rusiju. Putin nije prisustvovao samitu BRICS-a koji je nedavno održan u Južnoj Africi, jer je postojala šansa da bude uhapšen od strane domaćina, po potjernici međunarodnog suda.

#rusija #SergejLavrov #VladimirPutin #Indija #Svijet