Članak

10. SEPTEMBRA

Biden će sljedećeg mjeseca posjetiti Hanoi u nastojanju da ojača veze sa Vijetnamom

Predsjednik SAD Joe Biden ide u Vijetnam sljedećeg mjeseca kako bi se sastao s generalnim sekretarom Nguyen Phu Trongom i drugim vijetnamskim liderima, objavila je Bijela kuća.

Biden će otputovati u Hanoi 10. septembra, u jednodnevnu posjetu glavnom gradu Vijetnama nakon što prisustvuje godišnjem samitu Grupe 20 lidera u Indiji, javlja AP.

„Lideri će istražiti mogućnosti za promociju rasta vijetnamske ekonomije usmjerene na
tehnologiju i inovacije, proširiti naše međuljudske veze kroz razmjenu obrazovanja i
programe razvoja radne snage, boriti se protiv klimatskih promjena i povećati mir, prosperitet i stabilnost u regionu”, rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Najava dolazi nakon što je Biden nagovijestio moguću posjetu. On je na prijemu za kampanju 29. jula u Freeportu, Maine, rekao da ga je vijetnamski lider želio upoznati. Zatim je rekao donatorima na prijemu u Novom Meksiku ranije ovog mjeseca da će „uskoro otići u Vijetnam jer Vijetnam želi promijeniti naš odnos i postati partner“.

„Dobio sam poziv od šefa Vijetnama, očajnički želi da se nađe sa mnom kada odem u G20“, rekao je Biden tada.

„On želi da nas uzdigne do glavnog partnera, zajedno sa Rusijom i Kinom. Šta mislite o čemu se radi? Ne, ne šalim se“, dodao je.

Ranije ove godine, državni sekretar Antony Blinken posjetio je Vijetnam nekoliko sedmica nakon 50. godišnjice povlačenja američkih trupa koje je označilo kraj direktnog vojnog angažmana Amerike u Vijetnamu. On je obećao da će odnose podići na novi nivo. Ministrica finansija Janet Yellen u julu je također otputovala u Hanoi.

Diplomatski odnosi između SAD-a i Vijetnama obnovljeni su tek 1995. godine.

#DiplomatskiPut #JoeBiden #SAD #Vijetnam #svijet