Članak

SLOVENIJA, AUSTRIJA...

Nevrijeme širom Evrope: Ulice poplavljene, padao grad veličine jajeta

(Patria) - Obilna kiša i povećanje nivoa rijeka i potoka izazvali su velike probleme u Tirolu. Okruzi Imst i Innsbruck-Land trenutno su najviše pogođeni. Nakon poplava i odrona zatvorene su ceste i željeznička pruga. 2500 vatrogasaca je angažirano na poplavama u Tirolu. Situacija u okrugu Imst posebno je teška. Prema procjenama, ondje se može očekivati ponovno povećanje razine Ötztaler Achea, piše Kronen Zeitung.

30 kućanstava s oko 70 ljudi evakuirano je u Tumpenu (okrug Ried) u Ötztalu. Smješteni su u mjesni dom i vatrogasni dom. U poznatom zimskom sportskom odmaralištu Sölden svi mostovi su zatvoreni iz predostrožnosti. I u Jerzensu su evakuirane tri kuće. Na tom području je nestalo i struje.

Željeznička pruga između Gries am Brennera i Brennera je zatvorena. Lokalna cesta je oštećena u poplavama i također zatvorena.

Ovakve vremenske prilike će u BiH doći iz Slovenije i Hrvatske gdje se također već bilježe jake oluje.


Trenutno je u Sloveniji najpogođeniji olujom Koper gdje je voda poplavila ulice, a mještani javljaju da je došlo do prestanka napajanja električnom energijom.

Najjači nalet vjetra dostigao je brzinu od 113 km/h u Debel Rtiču, a 85 km/h u Koperu. Potom se nevrijeme premjestilo prema Vipavskoj dolini i Goriškoj. U Ajdovščini i Štanjelu već je padala tuča veličine jajeta.

Jake oluje zahvatile su i Bavarsku, u mjestu Bad Bayersoien vjetar je nosio krovove s kuća. U međuvremenu je u švicarskom kantonu Ticino u posljednja 72 sata palo više od 350 milimetara kiše. Obilnije oborine danas se predviđaju uglavnom za Predarlje, Tirol, Solnograšku i Korušku, gdje ponegdje već pada kiša. Meteorološki ured GeoSphere Austrija upozorava na mogućnost odrona i poplava.

Prema prognozama kiša će se u većem dijelu zemlje zadržati do utorka. Moglo bi pasti od 60 do 100 milimetara oborine, ponegdje i od 150 do 200 milimetara, osobito u središnjem dijelu Alpa. U austrijskim regijama Štajerska i Gradiška očekuju se povremeni jaki pljuskovi i nevrijeme. U srijedu se posvuda očekuje prestanak oborina. U četvrtak se očekuje djelomice sunčano, iako su još mogući pojedini pljuskovi.

#Evropa #Oluja #region