Članak

KARL THOMAS

Zvaničnik američke mornarice: 'Agresivno ponašanje' Kine u Južnom kineskom moru mora se osporiti

Viceadmiral Karl Thomas uvjeravao je Filipine da će ih SAD podržati u suočavanju sa „zajedničkim izazovima“ u regiji, rekavši: „Moje snage su ovdje s razlogom.“

Foto: Facebook

(Patria) - Kinesko „agresivno ponašanje“ u Južnom kineskom moru, uključujući upotrebu vodenog topa od strane njene obalske straže protiv filipinskog broda, mora biti osporeno i provjereno, rekao je u nedjelju zapovjednik Sedme flote američke mornarice, javio je Reuters.

Viceadmiral Karl Thomas uvjeravao je Filipine da će ih SAD podržati u suočavanju sa „zajedničkim izazovima“ u regiji, rekavši: „Moje snage su ovdje s razlogom.“

Najveća od naprijed raspoređenih flota američke mornarice, Sedma flota, sa sjedištem u Japanu, upravlja sa čak 70 brodova, ima oko 150 aviona i više od 27.000 mornara. Djeluje na površini od 124 miliona kvadratnih kilometara, od baza u Japanu, Južnoj Koreji i Singapuru.

„Morate izazvati ljude za koje bih rekao da rade u sivoj zoni. Kada uzimaju sve više i više i guraju vas, morate se povući, morate ploviti i operisati“, rekao je Thomas za Reuters. „Zaista nema boljeg primjera agresivnog ponašanja od aktivnosti 5. augusta na sprudu”, dodao je.

Petog augusta, brod kineske obalske straže upotrijebio je vodeni top protiv filipinskog broda koji je prevozio zalihe vojnicima na ratnom brodu Manila koji je namjerno nasukan na sprud u Južnom kineskom moru, što je predmet spora u rivalstvu između SAD-a i Pekinga u regiji.

Thomas je rekao da je razgovarao s viceadmiralom Albertom Carlosom, šefom filipinske zapadne komande koja nadgleda Južno kinesko more, „kako bi shvatio koji su njegovi izazovi i da pronađe mogućnosti da mu pomogne“.

„Svakako smo dijelili izazove. Zato sam želio bolje razumjeti kako on gleda na operacije za koje je odgovoran. I želim se uvjeriti da je razumio šta imam na raspolaganju“, rekao je Thomas koji je bio u Manili zbog poziva u luku. On je u subotu rekao da se pridružio letu iz Manile „kako bi izašao i provjerio Južno kinesko more“.

Filipini su 2016. godine dobili međunarodnu arbitražnu presudu protiv Kine, nakon što je tribunal rekao da široki zahtjevi Pekinga na suverenitet nad većim dijelom Južnog kineskog mora nemaju pravnu osnovu.

Kina je izgradila militarizovana, umjetna ostrva u Južnom kineskom moru i njen zahtjev za historijskim suverenitetom preklapa se s ekskluzivnim ekonomskim zonama Filipina, Vijetnama, Malezije, Bruneja i Indonezije.

#Kina #svijet #KineskoAgresivnoPonašanje #JužnoKineskoMore #ObalskaStraža #FilipinskiBrod #SedmaFlota #SADPodrška #RazlogZaSedmuFlotu #IzazoviURegiji #GurajuVas #SprudSpor