Članak

CILJ JE POSTIĆI SPORAZUM

Egipat, Etiopija i Sudan nastavljaju pregovore oko sporne brane

Egipat, Etiopija i Sudan nastavili su u nedjelju svoje višegodišnje pregovore oko kontroverzne brane koju Etiopija gradi na glavnoj pritoci rijeke Nil, rekli su zvaničnici.

Foto: Twitter

(Patria) - Egipat, Etiopija i Sudan nastavili su u nedjelju svoje višegodišnje pregovore oko kontroverzne brane koju Etiopija gradi na glavnoj pritoci rijeke Nil, rekli su zvaničnici, javio je AP.

Nastavak pregovora uslijedio je nakon što su predsjednik Abdel Fattah el-Sissi i premijer Etiopije Abiy Ahmed prošlog mjeseca rekli da imaju cilj postići u roku od četiri mjeseca sporazum o radu Velike etiopske renesansne brane na Plavom Nilu, vrijedne 4,6 milijardi dolara. Plavi Nil se spaja s Bijelim Nilom u glavnom gradu Sudana Kartumu, prije nego što ode na sjever kroz Egipat do Sredozemnog mora.

Egipat strahuje od posljedica ako se branom upravlja bez uzimanja u obzir njenih potreba. To je nazvao egzistencijalnom prijetnjom. Najmnogoljudnija zemlja arapskog svijeta gotovo se u potpunosti oslanja na Nil za opskrbu vodom za poljoprivredu i svojih više od 100 miliona ljudi. Oko 85% toka rijeke potiče iz Etiopije.

Egipatsko ministarstvo za navodnjavanje najavilo je novu rundu pregovora u Kairu. Ministar za navodnjavanje Hani Sewilam rekao je da Egipat želi pravno obavezujući sporazum o tome kako se ogromna brana upravlja i puni. Sewilam je rekao da postoje mnoga „tehnička i pravna rješenja“ za spor, bez detaljnijeg objašnjenja.

Tenzije su porasle između Kaira i Adis Abebe nakon što je etiopska vlada počela puniti akumulaciju brane prije postizanja sporazuma.

Ostaju ključna pitanja o tome koliko će vode Etiopija ispuštati nizvodno ako dođe do višegodišnje suše i kako će tri zemlje riješiti buduće sporove. Etiopija je odbacila obavezujuću arbitražu u završnoj fazi projekta.

Etiopija kaže da je brana neophodna, tvrdeći da većini njenih stanovnika nedostaje struja.

Sudan želi da Etiopija koordiniše i dijeli podatke o radu brane kako bi izbjegla poplave i zaštitila vlastite brane za proizvodnju električne energije na Plavom Nilu, glavnoj pritoci Nila. Brana se nalazi samo 10 kilometara od sudanske granice.

#svijet #EgipatSudanEtiopija #NiloBranapregovori #AbdelFattahElSissi #AbiyAhmed #EtiopskaRenesansnaBrana #Kartum #SredozemnoMore #EgipatskaVoda #HaniSewilam #SudanskeBrane