Članak

UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Zelensky: Korupciju ćemo izjednačiti s činom veleizdaje u ratu

Ukrajina se nalazi na 116. mjestu od 180 zemalja na najnovijem Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.

Foto: Twitter

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky rekao je u televizijskom intervjuu objavljenom na njegovom Telegram kanalu u nedjelju da će zatražiti od parlamenta u narednoj sedmici da poveća kazne za one koji su proglašeni krivima za korupciju tokom rata, javio je Reuters.

„Postavio sam zadatak za zakonodavstvo i ukrajinskim zakonodavcima će biti ponuđeni moji prijedlozi da se korupcija izjednači s veleizdajom u ratu“, rekao je. Mislim da će parlament to dobiti u narednih sedmica i onda će lopta biti u dvorištu parlamenta“, dodao je.

Zelensky, koji kaže da je okončanje korupcije ključno za poraz Rusije, također se nada da će borbom protiv korupcije olakšati partnerima da podrže napore za obnovu koji će koštati milijarde dolara.

Serija potresa u vladi zbog korupcije uključivala je i ovomjesečnu smjenu svih regionalnih načelnika za regrutaciju vojske od strane Zelenskog, nakon revizije širom zemlje.

Ukrajina se nalazi na 116. mjestu od 180 zemalja na najnovijem Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala.

„Brzo se približavamo tački u kojoj ćemo to biti mi ili oni“, rekla je potpredsjednica vlade Iryna Vereshchuk na Telegramu. Vanjski unutrašnji faktori naznačili su da je opstanak države počeo da zavisi od sposobnosti Ukrajine da „zaista uništi korumpirane kao društvenu grupu“, rekla je.

Zelensky je rekao da se oni koji su proglašeni krivima moraju suočiti sa pravdom. „Ali ovo nije streljački vod. Ovo nije staljinizam“, rekao je on. „Ako postoje dokazi, osoba mora biti iza rešetaka“, dodao je.

#svijet #Zelensky #Kazne #Korupcija #Rat #Parlament #Veleizdaja #Rusija #Partneri #Obnova #Potres