Članak

MINISTAR OBRAZOVANJA NAJAVIO

Francuska će zabraniti nošenje islamskih abaja u školama

Francuske vlasti će zabraniti nošenje abaja, haljina koje nose neke muslimanke u školama, rekao je ministar obrazovanja u nedjelju, tvrdeći da odjeća krši stroge francuske sekularne zakone o obrazovanju.

Foto: Twitter

(Patria) - Francuske vlasti će zabraniti nošenje abaja, haljina koje nose neke muslimanke u školama, rekao je ministar obrazovanja u nedjelju, tvrdeći da odjeća krši stroge francuske sekularne zakone o obrazovanju, javio je AFP.

„Više neće biti moguće nositi abaju u školi“, rekao je ministar obrazovanja Gabriel Attal za televiziju TF1, dodavši da će dati „jasna pravila na nacionalnom nivou“ direktorima škola prije povratka na nastavu širom zemlje od 4. septembra.

Ovaj potez dolazi nakon višemjesečne debate o nošenju abaja u francuskim školama, gdje je ženama dugo bilo zabranjeno da nose islamske marame.

Desnica i krajnja desnica su se zalagali za zabranu, za koju je ljevica tvrdila da bi zadirala u građanske slobode.

Bilo je izvještaja o sve češćem nošenju abaja u školama i o tenzijama u školi oko problema između nastavnika i roditelja.

„Sekularizam znači slobodu emancipacije kroz školu“, rekao je Attal, opisujući abaju kao „religiozni gest, čiji je cilj testiranje otpora republike prema sekularnom utočištu koje škola mora činiti“.

„Ako uđete u učionicu, ne smijete moći prepoznati religiju učenika gledajući ih“, rekao je.

Zakon iz marta 2004. godine zabranio je „nošenje znakova ili odjeće kojima učenici pokazuju vjersku pripadnost“ u školama. To uključuje velike krstove, jevrejske kipe i islamske marame.

Za razliku od marama, abaje (duga, široka odjeća koja se nosi u skladu s islamskim vjerovanjima na skromnoj odjeći) zauzimale su sivu zonu i do sada nisu bile suočene s potpunom zabranom. Ali ministarstvo obrazovanja je već izdalo dopis o tom pitanju u novembru prošle godine.

U njemu je abaja opisana kao jedan iz grupe odjevnih predmeta čije bi nošenje moglo biti zabranjeno ako bi se „nosili na način da otvoreno pokazuju vjersku pripadnost“. U istu kategoriju stavljene su bandane i duge suknje.

#svijet #Francuska #zabrana #škole