Članak

INICIJATIVE

Američki republikanski senator traži od Zelenskog izbore u Ukrajini dok traje rat

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy, odgovarajući na pozive američkog senatora da se raspišu izbori 2024. godine, rekao je u nedjelju da bi se glasanje moglo održati u vrijeme rata ako partneri dijele troškove, zakonodavci odobre i svi izađu na birališta, javio je Reuters.

Izbori se trenutno ne mogu održati u Ukrajini prema vanrednom stanju, koje se mora produžavati svakih 90 dana, a sljedeće će isteći 15. novembra, nakon normalnog datuma u oktobru za parlamentarne izbore, ali prije predsjedničkih izbora koji bi se inače održavali u martu 2024. godine.

Najviši američki zakonodavci posjetili su Kijev 23. augusta, među njima i senator Lindsey Graham, koji je pohvalio borbu Kijeva protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je rekao da zemlja treba da pokaže da je drugačija održavanjem izbora u vrijeme rata.

Zelenskiy je u televizijskom intervjuu s Nataliom Moseichuk, rekao da je razgovarao o tom pitanju s Grahamom, uključujući pitanje finansiranja i potrebu za promjenom zakona.

„Dao sam Lindseyu vrlo jednostavan odgovor vrlo brzo“, rekao je.

„Bio je vrlo zadovoljan time. Sve dok su naši zakonodavci voljni to učiniti“, dodao je.

Rekao je da je održavanje izbora u miru koštalo 135 miliona dolara.

„Ne znam koliko je potrebno u ratu“, rekao je.

„Pa sam mu rekao da ako SAD i Evropa pruže finansijsku podršku...“.

Zatim je dodao: „Neću uzimati novac od oružja i davati ga na izbore. I to je
propisano zakonom.“

Zelenskiy je rekao da je rekao Grahamu da će posmatrači izbora morati da odu u rovove.

„Rekao sam mu: ti i ja treba da pošaljemo posmatrače na prve linije kako bismo imali legitimne izbore za nas i za cijeli svijet.“

Ukrajini bi također bila potrebna pomoć u uspostavljanju dodatnih glasačkih mjesta za milione ljudi u inostranstvu, posebno u Evropskoj uniji, rekao je Zelenskiy.

„Postoji izlaz“, rekao je. „Spreman sam za to.“

Graham, republikanac, rekao je novinarima tokom brifinga u bunkeru sa kolegama senatorima Richardom Blumenthalom i Elizabeth Warren, oboje demokrate, da bi njegova poruka Zelenskom bila da će se boriti da održimo protok oružja „kako biste mogli pobijediti u ratu u kojem mi ne možemo dozvolite da izgubite.“

„Ali reći ću mu i ovo: morate učiniti dvije stvari odjednom. Trebaju nam izbori u Ukrajini sljedeće godine. Želim vidjeti da ova zemlja ima slobodne i poštene izbore čak i dok je pod napadom“, dodao je.

#izbori #SAD #Ukrajina #VolodimirZelenski #svijet