Članak

RAZVIJAJU SE ODNOSI ANKARE I RIJADA

Saudijska Arabija i Turska razgovaraju o jačanju trgovinskih veza na sastanku G20

Veze između Turske i Saudijske Arabije jačaju nakon što su dvije zemlje uložile napore da poboljšaju odnose u protekle dvije godine.

(Patria) - Turska i Saudijska Arabija razgovarale su o proširenju trgovine dok turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nastoji ojačati bilateralne veze i privući više stranih investicija u ekonomiju svoje zemlje, javio je Bloomberg.

Turski ministar trgovine Omer Bolat sastao se sa svojim saudijskim kolegom Majidom al- Qasabijem u Jaipuru u Indiji, na marginama sastanka ministara trgovine zemalja G-20, navodi se u saopštenju turskog ministarstva trgovine objavljenom u subotu.

Veze između Turske i Saudijske Arabije jačaju nakon što su dvije zemlje uložile napore da poboljšaju odnose u protekle dvije godine. Rijad je pristao da nastavi uvoz turskih mesnih i mliječnih proizvoda nakon što se turski lider sastao sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Mohammedom Bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji u julu.

„Procijenili smo konkretne korake koji se mogu poduzeti po pitanjima kao što su bilateralna trgovina, ugovaranje usluga, mogućnosti saradnje u okviru vizije Saudijske Arabije 2030“, kaže Bolat u pomenutom saopštenju. „Vjerujemo da ćemo dalje razvijati naše komercijalne odnose u skladu sa saradnjom na visokom nivou između naših zemalja“, dodao je.

Turska u posljednje vrijeme također teži boljim odnosima s drugim arapskim zemljama, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, a Bolat je razgovarao o načinima povećanja investicija i trgovine s Thani Al Zeyoudijem, državnim ministrom za vanjsku trgovinu UAE, saopštio je njegov ured.

#svijet #TurskaSaudijska #BolatQasabi #TrgovinaJaipur #SaudijskaArabija2030 #TurskaUAE #ErdoganInvesticije #RazvojOdnosa #BilateralnaTrgovina #TayyipErdogan #SaudijskaArabija