Članak

INTERNACIONALNO DJELOVANJE

Nova posada svemirske stanice lansirana sa četiri astronauta iz četiri zemlje

U nedjelju bi trebali stići u orbitirajuću laboratoriju u svojoj SpaceX kapsuli, zamjenjujući četiri astronauta koji tamo žive od marta.

(Patria) - Četiri astronauta iz četiri zemlje u subotu su lansirana prema Međunarodnoj svemirskoj stanici, javio je AP.

U nedjelju bi trebali stići u orbitirajuću laboratoriju u svojoj SpaceX kapsuli, zamjenjujući četiri astronauta koji tamo žive od marta.

NASA-inom astronautu su se na poletanju pred zoru iz svemirskog centra Kennedy pridružili letači iz Danske, Japana i Rusije.

Bilo je to prvo lansiranje u SAD u kojem je svako sjedište svemirskog broda zauzela druga država. Do sada je NASA uvijek uključivala dva ili tri svoja u taksi letove SpaceX-a.

„Mi smo ujedinjeni tim sa zajedničkom misijom“, javio se radiom iz orbite Jasmin Mogbeli iz NASA-e. Moghbeliju, pilotu marinaca koji služi kao komandant, u šestomjesečnoj misiji pridružuju se Andreas Mogensen iz Evropske svemirske agencije, Japanac Satoshi Furukawa i Rus Konstantin Borisov.

SpaceX-ov pojačivač prve faze vratio se na Cape Canaveral nekoliko minuta nakon poletanja. Pokretanje je odgođeno za jedan dan radi dodatnih pregleda podataka o ventilima u sistemu za održavanje života kapsule. Odbrojavanje je skoro ponovo zaustavljeno u subotu nakon što je došlo do malog curenja goriva u sistemu potisnika kapsule. Inženjeri SpaceX-a su rekli da curenje ne predstavlja prijetnju.

Još jedan NASA-in astronaut će sredinom septembra krenuti na stanicu iz Kazahstana prema ugovoru o trampi, zajedno sa dvojicom Rusa. SpaceX je sada lansirao osam posada za NASA-u. Boeing je angažovan u isto vrijeme prije skoro deceniju, ali još nije letio sa astronautima. Kapsula za posadu je prizemljena do 2024.
godine zbog padobrana i drugih problema.

#svijet #Astronauti #MeđunarodnaStanica #SpaceX #NASA #KennedyCentar #EvropskaSvemirskaAgencija #Japan #Rusija #CapeCanaveral #Boeing